eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tony Blair lehet a Világbank elnöke

Francia lapértesülés szerint júliustól Tony Blair brit miniszterelnök veheti át a Világbank elnöki tisztét. A Le Journal du Dimanche világbanki forrásokra hivatkozva közölte az értesülést.

A Világbank jelenlegi elnökét, a hatvanhárom éves Paul Wolfowitzot elvileg öt évre választották meg másfél évvel ezelőtt, ám áprilisban kiderült, hogy a szintén a Világbanknál dolgozó arab származású barátnőjének 65 ezer dolláros fizetésemelést adott.

A hír hallatán a bank alkalmazottai többször is távozását követelték, majd a bank etikai bizottsága indított ellene vizsgálatot. Wolfowitz a bizottsági meghallgatáson egy washingtoni sztárügyvéddel jelent meg és akkor még úgy tűnt, hogy nem akar távozni, de az amerikai sajtó most már tudni véli, hogy esetleg mégis hajlandó arra.

Íratlan szabály

A Világbank elnökét a bank igazgatótanácsa választja meg a mindenkori amerikai elnök javaslatára. Egy íratlan szabály szerint a Világbank elnöke amerikai, a Nemzetközi Valutaalapé pedig európai.

A neokonzervatív Wolfowitzot eddig is sok bírálat érte amiatt, hogy a Világbank hitelezési politikája kinevezése óta szorosan követte a Bush-adminisztráció politikai céljait. A mostani botrány miatt az európai országok különösen nehezen viselnék el, ha Bush ismét saját emberét jelölné Wolfowitz távozása esetén.

Az egyik legkevésbé kedvelt

Tony Blair az egyetlen olyan munkáspárti politikus aki három egymást követő választáson győzelemre tudta vinni a most százegy éves pártot. Első, 1997-es választási győzelme után a közvélemény-kutatások szerint minden idők legnépszerűbb miniszterelnöke volt, ám most júniusra várható távozása előtt a legkevésbé kedvelt három miniszterelnök közé került.

A negatív rekorderek listáján csak a szintén a munkáspárti James Callaghan illetve a Callaghant váltó Margaret Thatcher előzi meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×