eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gigantikus amerikai beruházás Kínában

Az amerikai Intel két és fél milliárd dollárért (mintegy 475 milliárd forint) processzorgyárat épít az észak-kínai Dalian városban.

A kínai fejlesztési és reformbizottság bejelentette, hogy az amerikai cég megkapta az engedélyt.

Ez lesz az Intel harmadik nagy befektetése Kínában, mert van már két mikrocsipeket összeszerelő és tesztelő gyáruk Sanghajban és a nyugat-kínai Csengduban.

Az új gyár telephelye az elemzők szerint minden bizonnyal kompromisszum eredménye, mert az Intel szívesebben építette volna az üzemet a fejlett ipari övezetek valamelyikében, de Peking szeretné az országon belüli területi egyenlőtlenségeket csökkenteni, így nyilván ez a helyszín volt az engedély kiadásának feltétele.

Az Intel közleménye szerint a processzorgyár 90 nanométeres technológiával dolgozik majd, ami szintén kompromisszum eredménye, mert így várhatóan az amerikai hatóságok könnyebben engedélyezik az eljárás külföldre telepítését.

A fotólitográfiai eljárással készülő processzoroknál a rajzolat - vagyis az áramköri elemek szélessége - folyamatosan csökken, hogy azonos csipméretre minél több elemet zsúfolhassanak. A legnagyobb processzorgyártók - az Intel, a Texas Instruments és az AMD - idén térnek át a 90 nanométeres technológiáról a 65, jövőre pedig a 45 nanométeresre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×