eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Bíróság előtt a Siemens volt alkalmazottai

A németországi Darmstadtban kedden megkezdődött két egykori Siemens-alkalmazott korrupciós pere.

Andreas Kley és Horst Viegener ellen az a vád, hogy mintegy hatmillió euróval vesztegettek meg olasz üzletembereket azért, hogy az olasz Enel energiakonszern a Siemenstől rendeljen erőművekben használatos gázturbinákat.

1999 és 2002 között az olasz cég összesen 450 millió euró értékben rendelt turbinákat a Siemenstől.

A távközlési üzletág mellett az erőművi berendezések gyártása a Siemens második legnagyobb üzletága, melynek tavalyi bevétele 10 milliárd euró volt, míg a csoport teljes árbevétele több mint 75 milliárd euróra rúgott.

Tavaly is lebuktak

Mint korábban már beszámoltunk róla, nem ez a német cég egyetlen korrupciós ügye: novemberben a cég hat egykori és jelenlegi alkalmazottját tartóztatta le a német rendőrség, mert felmerült a gyanú, hogy a Siemens 200 millió eurós csúszópénzkasszát hozott létre távközlési megrendelések megkönnyítésére.

A Siemens akkor azt mondta, hogy nem tűri a korrupciót, és teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal.

Szintén februárban a cég egy belső vizsgálata 420 millió eurónyi gyanúsnak minősített kifizetésre bukkant a vállalat könyveiben.

A Volkswagen sem tiszta


Németországban két év alatt a Siemens a második óriásvállalat, ahol korrupció gyanúja merült fel.

2005-ben a Volkswagenről derült ki, hogy cseh leányvállalata illegálisan juttatta pénzhez ottani vezetőit, illetve a németországi gyárak szakszervezeti vezetőit is megvesztegették.

Az akkori Volkswagen-botrányba bukott bele Peter Hartz, Gerhard Schröder kancellár tanácsadója, a Volkswagen személyzeti igazgatója, aki bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott három vádpontban. Idén februárban két évi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×