eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Inotai: "Európa nem a világ közepe"

Az európai politikusok az 1957-es római szerződés megkötésének évfordulójára, az unió 50. születésnapjára készülnek, közben a kutatók - közöttük a Világgazdasági Kutatóintézet munkatársai - arra figyelmeztetnek, hogy az unió nem készült fel a XXI. századra.

Inotai András, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének igazgatója az intézet európai integrációs kutatásait bemutatva azt mondta: ideje leszámolni azzal az illúzióval, hogy Európa a világ közepe.

Hozzátette: a növekedés a Távol-Keletre tolódott, és belátható időn belül ott is fog maradni.

Míg a második világháború után a két világrendszer szembenállása folyamatos megújulásra késztette Európát, most nincs könnyen azonosítható külső kényszer - mondta Inotai András.

Elmaradt a bővítést kísérő mélyítés


Az eredetileg hat országból álló európai közösség ma már 27 tagot számlál, de a bővítést felszínes maradt.

Az unió alapvető dilemmája a bővítés és a mélyítés kérdése: az elmúlt időszakban a bővítés volt hangsúlyos, ezt azonban nem követte kellő mélyítés, ha pedig nem sikerül ezt a helyzetet megváltoztatni, akkor a bővítésből adódó potenciális előnyök sem lesznek kihasználhatók - véli a szakértő.

Komoly gazdasági különbségek

A kutató arra is figyelmeztetett, hogy egyre nagyobb a szakadék az egyes nemzetgazdaságok és a cégek teljesítménye között.

"Igen gyenge gazdasági növekedésű országokban vannak olyan multinacionális vállalatok - franciáknál, németeknél, hollandoknál -, amelyek rekordprofitokat zsebelnek be, ezt a profitot nem az Európai Unióban érik el, és nem is ott fektetik be újra" - mondta Inotai András.

"Az európai integráció és a tagállamok egyik nagy kihívása, hogy hogyan lehet ezt a szétválási folyamatot megállítani és visszafelé fordítani úgy, hogy abból Európa profitáljon" - tette hozzá.

Inotai András mellett az intézet hét másik kutatója területek szerint elemezte, hogy milyen területeken kell az Uniónak megújulnia, és a kulcskérdés mindegyiküknél a hatékonyság volt, ám erre eddig a 27 ország még nem tudott közös választ találni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×