eur:
392.36
usd:
354.45
bux:
72759.35
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

Alapfokkal esély sincs a munkára

Folyamatosan csökken az alapfokú iskolai végzettséggel, vagy még azzal sem rendelkezők foglalkoztatottságának aránya Magyarországon.

Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány tanulmánya szerint a 8 osztályt el nem végzett alkalmazottak aránya 1999-ben 0,9 százalékot tett ki, 2005-ben viszont már csak 0,3 százalék volt.

A 8 osztályos végzettségűek foglalkoztatottsága ugyanebben az időszakban 18-ról 14 százalékra csökkent.

A szakmunkások, a gimnáziumi és szakközépiskolai végzettségűek aránya lényegében nem változott; a felsőfokú tanulmányokat végzett munkavállalók aránya ugyanakkor 17-ről 22 százalékra nőtt 1999 és 2005 között.

Több alkalmi munkavállalói könyv


A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal összesítése szerint összesen 435 ezer alkalmi munkavállalói könyvet váltottak ki tavaly. Az adatok alapján ez lényegesen több mint 2005-ben volt, amikor 270 ezren dolgoztak ezzel a dokumentummal.

A közteherjegy bevételek 2002-ben még csak 288 millió forintot tettek ki, 2005-ben már csaknem másfél milliárd forint volt, 2006-ban pedig meghaladta a 3 milliárd forintot.

Az alkalmi munkavállalói könyvet 1997-ben vezették be, de 2002-ben vált népszerűvé, amikor a közteherjegy értékét 50 százalékkal, regisztrált munkanélküli foglalkoztatása esetében negyedére csökkentették.

Az alkalmi munkavállalót foglalkoztató magánszemély a közteherjegy értékének 75 százalékát írhatja le a személyi jövedelemadójából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Stratégiai fontosságú város ellen indított hadműveletet Moszkva, kétségbeesett védelmi lépésekre kényszerül Kijev – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Stratégiai fontosságú város ellen indított hadműveletet Moszkva, kétségbeesett védelmi lépésekre kényszerül Kijev – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Egyre-másra jelennek meg Telegramon a hírek arról, hogy az orosz csapatok megújították támadásaikat a donyecki Vuhledár városa ellen. Az érintett frontszakaszokon több kilométeres haladást is sikerült elérniük. Közben Kijev elsimerte, hogy nehéz a helyzet a háború fő térségében, Kelet-Ukrajnában, de kijevi részről minden szükséges intézkedést megtettek, hogy ellenálljanak a támadásoknak - közölte vasárnap Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka. Az ukrán hadsereg kritikus helyzetbe került Kelet-Ukrajnában, miután az orosz erők Pokrovszk felé nyomulnak. A Forbes beszámolója szerint Ukrajna sürgősen bevetette a Kara-Dag dandárt a térség védelmének megerősítésére - közölte a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×