eur:
393.47
usd:
366.89
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Megvan a nagy áramszünet felelőse

Mulasztás okozta a tavaly novemberi, 15 millió európai háztartást érintő áramszünetet - derül ki az európai villamosenergia-rendszer irányítóinak szervezete (UCTE) által készített jelentésből.

Az E.On német villamosipari óriáscég átviteli hálózatáról úgy kapcsoltak ki távvezetékeket, hogy előzőleg nem ellenőrizték megfelelően annak biztonsági kockázatait - ezt jelölte meg a tavaly novemberi szinte egész Nyugat-Európát érintő áramszünet fő okának a szervezet.

November 4-én a Németországból induló üzemzavar következtében összesen 15 millió háztartásban szűnt meg az áramszolgáltatás, az áramszünet érintette Franciaországot, Belgiumot, Olaszországot és Spanyolországot.

Az UCTE jelentéséből kiderül, a rendszerirányítók között nem volt megfelelő egyeztetés az esetleges vezeték-kikapcsolás hatásairól.

A szervezet megállapítja, hogy az irányítóknak nincs elegendő információjuk az erőművek működéséről, amelyre nagyobb befolyással kellene lenniük.

A dokumentum szerint jobban össze kell hangolni az egyes részrendszerek viselkedését és a rendszerirányítók együttműködését üzemzavar idején.

A jelentés felhívja a figyelmet arra is, hogy a nemzeti hálózatok irányítóinak jobban oda kell figyelniük a szomszédos államok villamosenergia-rendszerére.

Az UCTE létrehozna egy információs központot is, ahol egyszerre lehetne vizsgálni az európai országok hálózatának valós idejű adatait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×