INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Csak munkaanyag volt a kiszivárgott konvergenciaprogram?

InfoRádió / MTI
Csak egy pénzügyminisztériumi munkaanyag egyik változata jelent meg a sajtóban pénteken a konvergenciaprogramról - értesült a távirati iroda kormányközeli forrásból. A változatról jelenleg is folyik az egyeztetés.

Pénzügyminisztériumi munkaanyag jelent meg konvergencia-programként pénteken - értesült a távirati iroda kormányközeli forrásból. Az anyagról még folyik a vita, az azonban két lényeges kérdésben megegyezik a tervezett programmal.

A napilapokban megjelent ismertetés annyiban megegyezik a tervezett programmal, hogy a költségvetési egyensúlyt 2008 és 2010 között el kell érni, illetve a már bejelentettek után nem tervez újabb egyensúlyjavító intézkedéseket a kormány.

Index:"sokkal rosszabbul fogunk élni"

Az Index a birtokába került munkaanyagra hivatkozva pénteken közölte: a reálbér 4 százalékkal, a lakossági fogyasztás 1 százalékkal eshet vissza a következő években.

A cikk szerint az államadósság, amely a maastrichti kritériumok értelmében legfeljebb a bruttó hazai termék 60 százaléka lehet, a mostani 67-ről 72 százalékra emelkedik 2008-ra.

A GDP növekedése az idei 4 százalék körüli értékről jövőre 2,1 százalékra csökken, és csak 2009-ben éri el újra a 4,1 százalékot.

Az Index úgy tudja, hogy a munkanélküliek aránya a mostani 7,3 százalékról 7,5-re emelkedhet.

Jövő héten minden kiderül

Az InfoRádió megkérdezte a kiszivárgott munkaanyagról Katona Tamást, a Pénzügyminisztérium államtitkárát, aki azonban csak megismételte a miniszterelnök korábbi szavait, azaz, hogy a program szerint az ország 2008 és 2010 között teljesítené az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumokat.


A címlapról ajánljuk