eur:
395.58
usd:
366.99
bux:
65324.57
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az is gond, ha jól keresnek az emberek

Az átlagos német munkabér világviszonylatban élvonalban áll, amit szakértők és kutatóintézetek a gazdasági talpraállás egyik béklyójának tekintenek. Csupán Dániában és Norvégiában magasabb az órabér, ami szakértők szerint versenyképtelenné teheti a német ipart.

A berlini Gazdaságkutató Intézet most közzétett felmérésében meghúzta a vészharangot és rámutatott arra, hogy ilyen magas átlagos órabér nagyban ronthatja a német ipar versenyképességét - jelenti az InfoRádió németországi tudósítója.

Az elmúlt évben ugyanis egy munkaóráért csaknem 28 eurót fizettek Németország nyugati felében. Ez jóval magasabb, mint a többi, iparilag fejlett országban, ugyanis az Egyesült Államokban, Nagy- Britanniában, vagy Japánban az óránkénti munkabér 18 és 21 euró között mozog.

Így Németországban a termelés gyakorlatilag egyharmaddal többe kerül, mint a vele versenyben álló más fejlett országban.

Magyarország is a kihívók között

A legesélyesebb kihívók az Európai Unió új tagállamai, ugyanis ezekben lényegesen olcsóbb a gyártási folyamat: a Cseh Köztársaságban, vagy Magyarországon - a berlini Gazdaságkutató Intézet szerint - öt euró, Lengyelországban és Szlovákiában pedig csupán 4 euró az órabér.

A felmérés azonban hangsúlyozza, hogy az egykori NDK területén jóval kevesebbet kapnak a munkavállalók, a keleti tartományok átlaga ugyanis 17 és fél euró.

Közgazdászok véleménye erősen megoszlik az órabér és a konjunktúra szerves összefüggését illetően, mert a felmérés alapjául szolgáló adatok a különböző országokban erősen eltérnek egymástól: míg a berlini Gazdaságkutató Intézet csupán az ipari adatokra építi felmérését, máshol az egész nemzetgazdaságból származó adatokat veszik alapul, ezért a következtetéseket sem lehet kizárólag az órabérben mutatkozó különbségekből levonni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×