INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Az is gond, ha jól keresnek az emberek

Infostart / InfoRádió
Az átlagos német munkabér világviszonylatban élvonalban áll, amit szakértők és kutatóintézetek a gazdasági talpraállás egyik béklyójának tekintenek. Csupán Dániában és Norvégiában magasabb az órabér, ami szakértők szerint versenyképtelenné teheti a német ipart.

A berlini Gazdaságkutató Intézet most közzétett felmérésében meghúzta a vészharangot és rámutatott arra, hogy ilyen magas átlagos órabér nagyban ronthatja a német ipar versenyképességét - jelenti az InfoRádió németországi tudósítója.

Az elmúlt évben ugyanis egy munkaóráért csaknem 28 eurót fizettek Németország nyugati felében. Ez jóval magasabb, mint a többi, iparilag fejlett országban, ugyanis az Egyesült Államokban, Nagy- Britanniában, vagy Japánban az óránkénti munkabér 18 és 21 euró között mozog.

Így Németországban a termelés gyakorlatilag egyharmaddal többe kerül, mint a vele versenyben álló más fejlett országban.

Magyarország is a kihívók között

A legesélyesebb kihívók az Európai Unió új tagállamai, ugyanis ezekben lényegesen olcsóbb a gyártási folyamat: a Cseh Köztársaságban, vagy Magyarországon - a berlini Gazdaságkutató Intézet szerint - öt euró, Lengyelországban és Szlovákiában pedig csupán 4 euró az órabér.

A felmérés azonban hangsúlyozza, hogy az egykori NDK területén jóval kevesebbet kapnak a munkavállalók, a keleti tartományok átlaga ugyanis 17 és fél euró.

Közgazdászok véleménye erősen megoszlik az órabér és a konjunktúra szerves összefüggését illetően, mert a felmérés alapjául szolgáló adatok a különböző országokban erősen eltérnek egymástól: míg a berlini Gazdaságkutató Intézet csupán az ipari adatokra építi felmérését, máshol az egész nemzetgazdaságból származó adatokat veszik alapul, ezért a következtetéseket sem lehet kizárólag az órabérben mutatkozó különbségekből levonni.


A címlapról ajánljuk