eur:
392.81
usd:
367.88
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Tizenhat év alatt húszszoros cigarettaárak

Az elkövetkező tizenkét hónapban három alkalommal - idén szeptember elsejétől, majd jövőre kétszer - emelkedik a cigaretta jövedéki adója. Az áremelések ellenére azonban a gyártók nem számítanak a feketepiac részesedésének további növekedésére.

A British American Tobacco vállalati és szabályozási igazgatója az InfoRádióban azt mondta, hogy az áremelések hatására a fogyasztók olcsóbb dohánytermékeket vásárolnak, és egy ideig nőtt a feketepiaci értékesítés aránya is.

Lábody László kiemelte, hogy 2002 augusztusa és 2004 januárja között a kormány összesen 94 százalékkal emelte meg a cigaretta jövedéki adóját.

Részben ennek hatására 2004-ben 20 százalékkal, 2005-ben pedig további nyolc százalékkal csökkent a dohánytermékek legális piaca, a kieső részt pedig valószínűleg a feketepiac vette át.

Az igazgató szerint azonban a folyamatok megfordulni látszanak, hiszen a tavalyi év hasonló időszakához képest az idén öt-hét százalékkal növekedtek az eladások.

A mostani intézkedéssel az eredetileg jövő évre tervezett nagyarányú adóemelést bontották három részre: az emelés felét hozta előre a kormány szeptemberre - tette hozzá.

Lábody László szerint miközben ez a megoldás növeli a kormányzat bevételeit, tovább segíti a piac konszolidálódását, így - több intézkedés együttes hatására - nem számít a feketepiaci részesedés növekedésére.

Fontos szerepe van ebben a szigorított határellenőrzésnek és a vásárlóerő alakulását figyelembe vevő adópolitikának. Ezáltal a feketepiacon kapható cigaretták ára növekszik, és a legális ipar is versenyképes tud maradni - mondta a British American Tobacco vállalati és szabályozási igazgatója.

A cigarettából az államnak 1990-ben 14 milliárd forint jövedéki bevétele volt, tavaly pedig több, mint 200 milliárd forint. Ugyanezen időszak alatt a legnépszerűbb cigarettamárka ára 26 forintról húszszorosára, 520 forintra emelkedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Irán szombaton támadást intézett Izrael területe ellen, amely új szintre emelte a két ország között dúló konfliktust. A rakétacsapás nem okozott jelentős károkat zsidó állam számára, viszont Jeruzsálemben már eldönthették, hogy nem hagyják megtorlás nélkül az eseményeket. Egy ilyen lépés viszont könnyen kiterjedt háborúvá fajulhat, amely egy csomó országot magával ránthat a Közel-Keleten. Elemzésünkben azt nézzük meg, hogy melyik fél pontosan ki(k)re számíthat egy elharapódzó háború esetén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×