eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Mekkora is lesz az államháztartási hiány?

Újabb autópályákkal kapcsolatos kiadások is bekerülnek az idei költségvetésbe, így annak hiánya a többször felfelé módosított GDP-arányos 9,5 százalék helyett 10,1 százalék lehet, mondta Veres János pénzügyminiszter Brüsszelben.

A kormány tavaly óta próbálkozott azzal, hogy az autópálya-építéssel kapcsolatos kiadásoknak legalább egy részét a költségvetésen kívül helyezze.

Ennek az állam kiadásait illetően nincs különösebb jelentősége, ugyanis a pénz így is, úgy is az államkasszából érkezik.

Annak viszont igenis van tétje, hogy Brüsszelnek mekkora hiányt jelentünk.

Az Európai Unió felé történő elszámolás azért fontos, mert Brüsszel fogja majd elbírálni az eurózónához való csatlakozási kérelmünket, ezt pedig az úgynevezett maastrichti kritériumok alapján teszi.

Ezen kritériumok egyike - az államadósság nagysága és az infláció mértéke mellett - a költségvetési hiány, amely a csatlakozás előtt két évvel már nem haladhatja meg a bruttó hazai termék, a GDP három százalékát.

A pénzügyminiszter Brüsszelben azt mondta: az államháztartás hiánya az autópálya-kiadások miatt idén 0,6 százalékkal lesz magasabb a tervezett 8 százaléknál.

Ha ehhez még hozzászámoljuk a nyugdíjreform kiadásait, akkor a hiány immár nem a tervezett 9,5 százalék, hanem a GDP 10,1 százaléka.

Szintén az autópálya-kiadások miatt az államháztartás hiánya jövőre a GDP további 0,9 százalékával nőne a legutóbb célként kitűzött 5 százalékról, 2008-ban pedig 0,1 százalékkal a megcélzott 3-3,5 százalékról.

Ezek szerint a költségvetési kritériumot már biztosan nem fogjuk teljesíteni 2008 végére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×