eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Kölcsönös függőség

Magyarország számára előnyös lehet a Gazprom megjelenése a magyarországi földgázpiacon, hiszen fokozza az ellátásbiztonságot az országban - mondta az InfoRádióban Drucker György energetikai tanácsadó, annak kapcsán, hogy az orosz cég megvásárolta az E.ON magyar gázüzletének 50 százalék mínusz egy részvényét, és az E.ON Hungária 25 százalék plusz egy részvényét.

Egy hónapok óta tervezett tranzakcióról van szó, amelynek ugyan közvetlen hatása nem lesz a magyarországi gázárra, de bíztató lehet a jövőre nézve, mivel a termelő és szállító közvetlen jelenléte javíthatja az ellátásbiztonságot - vélekedett Drucker György.

Arra a kérdésre, hogy növeli-e a Gazprom jelenléte Magyarország kiszolgáltatottságát Oroszországnak, a szakértő rámutatott: a függőség már adott, mivel Európa jelentős mértékben függ az orosz földgázforrásokból.

Nem nő a függőség


Ez a függőség azonban a Gazprom jelenlétével nem fog növekedni - hangsúlyozta Drucker György, megjegyezve hogy ez a függőség egyébként is kölcsönös, hiszen Oroszországnak szüksége van vevőkre, és egy alternatív szállítási útvonal kiépítése rendkívüli plusz terheket jelentene.

"Itt kizárólag bizonyos geopolitikai aggályok jöhetnek szóba, de én nem gondolom, hogy Magyarországnak csatlakoznia kéne azokhoz a törekvésekhez, amelyek ki akarják szorítani Oroszországot Európából" - vélekedett a szakértő.

A magyar kormány tárgyalna


Kóka János gazdasági miniszter az üzlet nyilvánosságra hozatalát követően kiemelte: Magyarország támogat minden olyan kezdeményezést, amely növeli a hazai gázellátás biztonságát és a növekvő világpiaci árakhoz képest mérsékli az energia árát.

A gazdasági miniszter azonnali tárgyalásokat kezdeményez a vállalatok magyar energiapiaccal összefüggő stratégiájáról.

Kóka János emlékeztetett arra, hogy az eddigi tárgyalások eredményeként az orosz cég magyar részvétellel tervezi nemzetközi szállítási kapacitásai bővítését, és a tervek szerint Magyarországon építené fel közép-európai gáztárolóját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×