eur:
393.82
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Csányi bízik Gyurcsány ígéretében, de szárazon tartja a puskaport

A dinamikusan fejlődő oroszországi piac egyik legjelentősebb pénzintézetében szerzett 96 százalékos tulajdonrészt az OTP Bank - mondta Csányi Sándor, a magyar bank elnök-vezérigazgatója.

Csányi Sándor az InfoRádiónak a szerződés aláírása után Moszkvában adott exkluzív interjúban hangsúlyozta: az Investsberbank a hitelkártya-, illetve a fogyasztási hitelezés területén a 3-4., míg az 1.250 szereplős oroszországi piacon a 25-30. helyen áll.

A pénzügyi vezető hangsúlyozta: a bank eredménye évente 60-70 százalékkal bővül.

Csányi Sándor hozzátette: az oroszországi pénzintézetnek jelenleg 800 ezer lakossági és mintegy 30 ezer vállalati ügyfele van.

Az OTP elnök-vezérigazgatója korábban azt mondta, hogy a moszkvai központú Investsberbankért fizetett 477 millió dollár, vagyis több mint 105 milliárd forint nem kevés, de egy ilyen dinamikusan fejlődő piacon soknak sem mondható.

Csányi Sándor elmondta, hogy szeretnék fenntartani az üzleti kapcsolatot az Investsberbank korábbi fő tulajdonosával.

Az eladó, Ponomarenko úr 70 százalékos tulajdonosa a Novoroszijszkij kikötőnek, amelyben egy olajterminál is van, és évente nyolcvan millió tonna árut indítanak útnak onnan. Ez Oroszország legnagyobb kikötője, így természetes, hogy az együttműködést szeretnénk továbbra is fenntartani - tette hozzá.

Az elnök-vezérigazgató arról is beszélt, hogy az OTP-csoport menedzsmentje a saját részvény vásárlása helyett azért döntött a külföldi tulajdonszerzés támogatása mellett, mert az hosszú távra biztosítja a társaság növekedését.

Abban igaza volt a befektetőknek, hogy rövid távon kedvezőbb lenne a részvényárfolyam, ha 5.200 forintos áron vásároltunk volna vissza részvényt. Ha viszont azt nézzük, hogy milyen növekedési potenciál van az OTP-ben, akkor ezen akvizíciók, már középtávon is lényegesen kedvezőbben hatnak az árfolyamra és a bank értékére - mondta.


Csányi Moszkvában (fotó: inforadio.hu)

Csányi Sándor emlékeztetett: elemzők az OTP-részvények árfolyamának egy éven belüli, 20 százalékos emelkedését prognosztizálták.

Hozzátette: ő akkor lenne elégedett, ha az év végére 8 ezer forint körül lenne a papír értéke.

Csányi bízik Gyurcsány ígéretében

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a megszorító intézkedésekre vonatkozó kérdésre azt mondta: bízik abban, hogy a miniszterelnök betartja ígéretét és megszüntetik a banki különadót.

Csányi Sándor hangsúlyozta: a pénzintézet jogkövető módon befizeti a rá kirótt közterheket, de szükség esetén nem Magyarországon keresi majd a növekedési lehetőséget.

"Meggyőződésem, hogy a bank eredményesen tudta volna megtámadni a banki különadót, hiszen ez egy forgalmi típusú adó, és ezen túlmenően pedig diszkriminált egy szektort, amit semmi nem indokolt. Volt egy megállapodás, vállaltuk, hogy két évig fizetjük az adót és nem támadjuk meg az Alkotmánybíróságon, sem az Európai Bizottságnál. Mi megtartottuk azt, amit vállaltunk" - mondta az OTP elnök-vezérigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×