INFORÁDIÓ
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám

"Ilyen egy piacgazdaságban nincs"

Infostart

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Bankszövetség, amennyiben a parlament megszavazza azt a banki különadót, amelyet az állami kamattámogatással felvett hitelek után kell fizetniük a bankoknak.

Nyers Rezső, a szervezet főtitkára az InfoRádióban elmondta: a kormány hiába terjesztett egy 5 százalékos adóról szóló javaslatot az Országgyűlés elé a korábbi 20 százalékos elképzelés helyett, a módosított változat sem jelent kisebb terhet a bankoknak, mivel abban megváltozott az adó alapja is.

A főtitkár közölte: a szövetség számára elfogadhatatlan, hogy egy piacgazdaságban egyetlen szektort különadóval sújtson a kormány.

Hozzátette: egyetértenek a kabinet gazdasági stabilizációs törekvéseivel, nem vállalják azonban a többletterheket, ha azok kizárólag a bankokat érintik.

Ners Rezső szerint ha a javaslat nem változik, akkor jogi úton érvényesítik szempontjaikat. A javaslat ugyanis szerintük nemcsak a hazai jogszabályokat sérti, hanem az európai uniós előírásokat is.

A bankok nem tartják megalapozottnak a kormány azon érvelését sem, amely szerint a szektor azért jutott többletbevételekhez, mert az államilag támogatott hiteleket nagyobb arányban veszik fel az emberek.

Nyers Rezső ezt azért utasította el, mert mint mondta: a támogatást az emberek kapják, és nem a bankok.

Ráadásul más szektort is támogat az állam, mégsem sújtja azokat különadóval - mondta.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018