INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Jön az elektronikus adó és járulék bevallás

Infostart / InfoRádió
Május 12-én, több mint ötvenezer munkavállalónak kell elektronikus úton benyújtania a havi munkáltatói adatokat. Az ehhez szükséges regisztráció határideje a jövő hét végén jár le. Arról, hogy pontosan kinek, és miért kell a bevallását ezentúl elektronikus úton benyújtania, olvassa el összefoglalónkat.

2006 májusától vezetik be az egységes adó és járulék bevallási rendszert, amely az érintett adózóknak havi adó, és járulék bevallási kötelezettséget jelent. A törvény minden munkáltatóra vonatkozik, beleértve az alkalmazottat nem foglalkoztató egyéni és társas vállalkozásokat is.

A jogszabály azonban eltérően szabályozza azt, hogy a különböző adózói csoportok közül kinek kötelező és melyeknek választható a bevallások elektronikus teljesítése ez év májusától. A teljes vállalkozó kör, vagyis az egyéni és társas vállalkozások nagy száma miatt - amely meghaladja az egy milliót -, a jogszabály teljes körűen csak 2007. január elsejétől írja elő az elektronikus adózást.

Május elsejétől a 10 ezer legnagyobb adózónak, valamint a havi és negyedéves járulékbevallóknak kell elektronikusan benyújtaniuk a havi munkáltatói adatokat. Ebbe a körbe ugyan mindössze 51 ezer vállalkozás tartozik, de az általuk foglalkoztatottak száma meghaladja a 2 milliót.

Kinek jó az új rendszer?

Magyarországon egyes munkáltatók, foglalkoztatók egyáltalán nem, vagy csak hiányosan szolgáltatnak adatot az általuk foglalkoztatottak részére kifizetett munkabérekről, ami később komoly nehézségeket okozhat a nyugdíjak megállapításánál. Az egyéni adó- és járulék-nyilvántartási rendszer kialakításának tehát nem titkolt célja ezeknek az adatoknak a biztosítása.

Az új rendszerrel emellett megvalósulhat a társadalombiztosítási ellátások jogosulatlan igénybevételének visszaszorítása is. Becslések szerint ugyanis akár 500 ezer is lehet azoknak az állampolgároknak a száma, akik úgy vesznek igénybe például ingyenes orvosi ellátást, hogy utánuk senki sem fizet társadalombiztosítási járulékot.

Az új rendszer előnyt jelent a foglalkoztatottak számára is. Májustól bármelyik kíváncsi munkavállaló utánanézhet, hogy a munkaadója bejelentette-e, illetve rendesen fizeti-e utána a tb-járulékot.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk