INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Körbetartozás: az adós fővállalkozók harmada állami cég

Infostart / InfoRádió
Jelenleg mintegy 700 milliárd forintot tesz ki a teljes körbetartozás-állomány Magyarországon. A probléma kezelése érdekében információs adatbázis létesítéséről állapodott meg a Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége az ezen a területen működő Eye Watch Kft.-vel.

A Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének (MALOSZ) elnöke az InfoRádióban azt mondta: a gyökereknél kell kezelni a körbetartozások problémáját, ezt szolgálja az Eye Watch Kft.-vel való együttműködésük, amelynek célja, hogy egy információs adatbázis révén kiszűrjék a nem fizető vállalkozásokat.

Jelenleg a ki nem fizetett számlák alapján mintegy 700 milliárd forintot tesz ki a teljes körbetartozás-állomány Magyarországon. Az építőiparban 150 milliárd forintra rúg a ki nem fizetett számlák összege.

Varjasné Székely Éva, a MALOSZ elnöke szerint meg kell vizsgálni, mi áll a nem fizetés mögött: rossz szerződés, a szerződés hiánya, vagy a nem körültekintő munkavégzés.

Az építőiparban sok projektcég nyomott áron szerződik, vagy úgy vállalja el a munkát, hogy nincs szerződése. Ennek következtében nincs teljesítményigazolás, nincs mód a pénz követelésére, illetve a másik oldalon nem megfelelő színvonalú a munka, rossz minőségű lakások épülnek - ecsetelte a gondokat a MALOSZ elnöke.

Varjasné Szabó Éva hozzátette: a nem fizető cégek nyilvántartása kedvezően hathat az építőipar megítélésére is.

Sokszor állami cég kezdi a láncot

Az Eye Watch Kft. ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak elmondta: 500 ezer cégről rendelkeznek nyilvános adatokkal, amelyeket a rendszert használó vállalatok kiegészíthetnek saját adatbázisukkal.

Kiss Imre hangsúlyozta: a nem fizető vállalkozásokat először figyelmeztetik, és csak akkor kerülnek be az adatbázisba, ha a következő 15 napban sem egyenlítik ki tartozásukat.

A cégvezető felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszeriparban, különösen a tej- és a húsiparban még az építőiparnál is sokkal rosszabb a fizetési fegyelem.

Az esetek 30 százalékban fordul elő, hogy a nem-fizető fővállalkozó állami cég - tette hozzá Kiss Imre.

Kapcsolódó hang

Kiss Imre a körbetartozásokról
 


A MALOSZ elnöke a megállapodásról
 


Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk