eur:
392.24
usd:
366.07
bux:
66793.58
2024. április 26. péntek Ervin

Körbetartozás: az adós fővállalkozók harmada állami cég

Jelenleg mintegy 700 milliárd forintot tesz ki a teljes körbetartozás-állomány Magyarországon. A probléma kezelése érdekében információs adatbázis létesítéséről állapodott meg a Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége az ezen a területen működő Eye Watch Kft.-vel.

A Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének (MALOSZ) elnöke az InfoRádióban azt mondta: a gyökereknél kell kezelni a körbetartozások problémáját, ezt szolgálja az Eye Watch Kft.-vel való együttműködésük, amelynek célja, hogy egy információs adatbázis révén kiszűrjék a nem fizető vállalkozásokat.

Jelenleg a ki nem fizetett számlák alapján mintegy 700 milliárd forintot tesz ki a teljes körbetartozás-állomány Magyarországon. Az építőiparban 150 milliárd forintra rúg a ki nem fizetett számlák összege.

Varjasné Székely Éva, a MALOSZ elnöke szerint meg kell vizsgálni, mi áll a nem fizetés mögött: rossz szerződés, a szerződés hiánya, vagy a nem körültekintő munkavégzés.

Az építőiparban sok projektcég nyomott áron szerződik, vagy úgy vállalja el a munkát, hogy nincs szerződése. Ennek következtében nincs teljesítményigazolás, nincs mód a pénz követelésére, illetve a másik oldalon nem megfelelő színvonalú a munka, rossz minőségű lakások épülnek - ecsetelte a gondokat a MALOSZ elnöke.

Varjasné Szabó Éva hozzátette: a nem fizető cégek nyilvántartása kedvezően hathat az építőipar megítélésére is.

Sokszor állami cég kezdi a láncot

Az Eye Watch Kft. ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak elmondta: 500 ezer cégről rendelkeznek nyilvános adatokkal, amelyeket a rendszert használó vállalatok kiegészíthetnek saját adatbázisukkal.

Kiss Imre hangsúlyozta: a nem fizető vállalkozásokat először figyelmeztetik, és csak akkor kerülnek be az adatbázisba, ha a következő 15 napban sem egyenlítik ki tartozásukat.

A cégvezető felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszeriparban, különösen a tej- és a húsiparban még az építőiparnál is sokkal rosszabb a fizetési fegyelem.

Az esetek 30 százalékban fordul elő, hogy a nem-fizető fővállalkozó állami cég - tette hozzá Kiss Imre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×