eur:
395.39
usd:
372.04
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

MOL-Petrom kútcsere Romániában

Benzinkutakat vesz és ad el a MOL Romániában, valamint megválik a profiljába nem teljesen illeszkedő romániai repülőgép-üzemanyag üzletágtól.

Ferencz Szabolcs, a MOL kommunikációs igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a kútcserét az indokolja, hogy a Shell romániai töltőállomásainak megvétele után átfedések keletkeztek, vagyis néhány MOL-tulajdonban lévő kút túlságosan közel volt egymáshoz, így nem lett volna ésszerű azokat tovább üzemeltetni.
A MOL 30 kutat ad el az osztrák ÖMV tulajdonában lévő Petromnak, ugyanakkor 11 ÖMV, illetve Petrom kutat vesz át. Az ügyletet még jóvá kell hagynia a román versenyhatóságnak is.

Nem kifizetődő

A MOL eladja a Petromnak a bukaresti nemzetközi repülőtéren működő repülőgép-üzemanyagot forgalmazó cégét is. Ferencz Szabolcs elmondta: egy ilyen vállalkozás üzemeltetése csak olyan cégnek igazán kifizetődő, amelynek vagy komoly finomító kapacitása van az illető országban, vagy pedig légitársaságot is birtokol.

A MOL kommunikációs igazgatója árat nem mondott, de a román hírügynökség által idézett szakértők becslése szerint a Petrom 20-30 millió eurót fizet a MOL-nak.

Cél a 15 százalékos részesedés

A most eladandó 30 kút és a repülőgép-üzemanyag cég a Shell Romániához tartozott, még mielőtt azokat a MOL 2004 novemberében átvette volna. A magyar vállalat a Shelltől 2003 júniusa és 2004 novembere között összesen 82 benzinkutat vett meg 90 millió euróért.

A MOL-nak az ügylet megkötése előtt 133 benzinkútja volt Romániában, piaci részesedése pedig becslések szerint 10 százalékos. A MOL 6 új töltőállomás megnyitását tervezik Romániában, és 15 százalékos piaci részesedést célzott meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 17:01
×
×
×
×