eur:
388.89
usd:
371.09
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra

Ön mit tenne 9 ezer milliárd dollárral?

28 színtiszta arany Eiffel-torony, vagy 9.000 Buckingham palota - erre is elég volna az az összeg, amennyire az Egyesült Államok eladósodhat. Az amerikai kongresszus ugyanis majdnem 9.000 milliárd dollárra emelte az országnak engedélyezett maximum államadósság összegét.

A kongresszus döntése lehetővé teszi a washingtoni kormánynak, hogy újabb 781 milliárd dollárt kérjen kölcsön.

George Bush elnöksége során ez volt a negyedik alkalom, hogy az engedélyezett államadósság összegének megemelésére kérte a Fehér ház a kongresszust. Míg 2001-ben az Egyesült Államok államadóssága 5.700 milliárd dollár volt, addig mostanra 8.200 milliárdra nőtt.

Bár dollárban soha nem volt ekkora államadóssága az Egyesült Államoknak, a GDP arányában a mostani egyáltalán nem számít rekordnak. Ma ugyanis a GDP 65 százaléka az államadósság, és volt olyan év, 1946, amikor a GDP 122 százalékára rúgott az ország államadóssága.

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×