eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla

Ecostat: gyorsabban nő a behozatal, mint a kivitel

Tavaly 2004-hez viszonyítva több mint 1 milliárd euróval csökkent a külkereskedelmi mérleg hiánya. Az Ecostat elemzője szerint ez részben azzal magyarázható, hogy a kivitel növekedésének üteme meghaladta a behozatalét.

Az export volumene 11 százalékkal, az importé pedig 5 százalékkal emelkedett 2005-ben.

Adamecz Anna az InfoRádióban elmondta: az árucsoportok közül az energiahordozók körében volt a legnagyobb forgalomnövekedés.

A külkereskedelem legnagyobb hányadát a gépek és szállítóeszközök teszik ki, ezek adják az import 50, és az export 60 százalékát.

Az energiahordozók kereskedelme bővült viszont a legdinamikusabban. Ez nemcsak az áremelkedésnek, hanem a mennyiségi bővülésnek is köszönhető. Ezen a területen az export 21, az import pedig 17 százalékkal volt magasabb, mint 2004-ben.

A nemzetközi kereskedelemben nagy tételt jelentenek az élelmiszerek, az italok és a dohányáruk.

Magyarország legfőbb külkereskedelmi partnere még mindig az Európai Unió, azon belül is az új tagállamokkal folytatott árucsere bővül a legdinamikusabban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: Milák Kristóf szenved

Sós Csaba: Milák Kristóf szenved

A tervek szerint az olimpiai bajnok úszó Milák Kristóf már az egy hónap múlva esedékes budapesti Világkupa-versenyen medencében lehet - jelezte az InfoRádiónak Sós Csaba szövetségi kapitány. Arról is beszélt, hogy januártól elsősorban az olimpiai A-szintes versenyzők kapnak támogatást.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Windisch: hosszú távon a magas reálbér-növekedés nem fenntartható a termelékenység javulása nélkül

Windisch: hosszú távon a magas reálbér-növekedés nem fenntartható a termelékenység javulása nélkül

Az Állami Számvevőszék elnöke, Windisch László, a Közgazdász-vándorgyűlésen tartott beszédében érintette a gazdaság aktuális kérdéseit, különös tekintettel az inflációra és az Állami Számvevőszék szerepére a jövőbeni gazdasági fejleményekben. Az elnök szerint a magas nyomású gazdaság helyett más irányba kellene lépéseket tenni, javítani kellene a termelékenységet és a GNI-hoz hasonló mutatókat is figyelni kell a GDP-fókusz helyett. A jegybanki veszteségtérítés ügyében szerinte még hosszú szakmai vitákra lesz szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×