eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Transelektro-sztori: hol vannak az állami milliárdok?

Január elején vált nyilvánvalóvá, hogy komoly pénzügyi gondokkal küzd a Transelektro vállalatcsoport. Ezt követően a gazdasági miniszter és a korábban már összesen 22 milliárd forintnyi állami hitelt nyújtó bankok képviselői úgy döntöttek: további kölcsönökkel hajlandók stabilizálni a vállalat helyzetét. Kérdés, hogy ez mire lesz elég.

Összesen 47 milliárd forintot tesz ki a Transelektro-csoport teljes hitel és tőkeállománya. Mivel ebből 22 milliárdot az állam biztosított tőkeemelés, illetve hitelek formájában, közvetve az állam is tulajdonos a vállalatban.

Elsősorban ezt a tényezőt vette figyelembe a gazdasági miniszter, amikor januárban bejelentette: reorganizációra van szükség a cégnél annak érdekében, hogy megmaradjon a mintegy 1700 dolgozó munkahelye, illetve hogy biztosítva legyen a korábbi állami hitelek visszafizetése.

Székely Péter, a Transelektro elnöke és egyben többségi tulajdonosa alultőkésítettséggel, illetve lejárt szállítói kifizetésekkel magyarázta a pénzügyi válságot.

Konzorcium a segítségnyújtásra

A hitelező állami és kereskedelmi bankok úgy döntöttek: konzorciumot alkotnak a további kölcsönök feltételeinek kidolgozására. A tulajdonosi közgyűlés ezt követően Hónig Pétert, a Malév Rt. elnökét választotta az újonnan létrehozott Ganz-Transelektro Villamossági Rt. elnök-vezérigazgatójává, akinek elsődleges feladata a válságkezelés, amelyet korábban már sikeresen oldott meg a Dunaferr Rt. esetében.

Miközben a hitelező pénzintézetek a lehetséges pénzügyi megoldásokról egyeztettek, Székely Péter eladta a Vegyépszernek a Transelektro Management és Vagyonkezelő Kft.-ben meglévő részesedésének egy hányadát.

A tranzakció jelentőségét az adja, hogy ez a kft., amelyben a Vegyépszernek és Székely Péternek összesen több mint 80 százalékos tulajdona van, befolyással rendelkezik a Transelektro-csoport valamennyi cégében.

Tudomásul vették...

A gazdasági tárca szóvivője szerint bár Székely Péter elmulasztotta a tranzakcióval kapcsolatos egyeztetési kötelezettségét, és így előzetesen Kóka János miniszter sem tudott a Vegyépszer tulajdonszerzéséről, tudomásul vették az ügyletet.

"Úgy gondoljuk, hogy a Vegyépszer egy olyan tőkeerős társaság, amely segíteni tud a Transelektro likviditási gondjain" - fogalmazott Ábrahám Gergely az InfoRádióban.

Több milliárdos hitelek

A legfrissebb hírek szerint a kereskedelmi bankok néhány napon belül 3 milliárdos hitelt nyújtanak a cégnek. A gazdasági tárca szóvivője azt mondta: a tárgyalások jó ütemben haladnak, és várhatóan már a héten megszülethet a döntés az újabb kölcsönről, amelyre 75 százalékban az állam ad garanciát.

A kérdés csak az, hogy ez elég lehet-e a nehézségek áthidalásához, illetve az, hogy a cég mire fordítja a majd a kölcsönt. Ábrahám Gergely szerint minden lehető eszközzel vizsgálják majd a megfelelő felhasználást.

A tárca szóvivője hozzátette: a gazdasági miniszter nem hivatalos úton szerzett információk alapján arra kérte Erős Jánost, az MFB vezérigazgatóját, hogy azonnal indítson vizsgálatot arra vonatkozóan: a Transelektro-nál szabályosan használták-e fel a korábban kapott 22 milliárd forintnyi állami hitelt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

A 21 éves Muhari Eszter 15-14-re legyőzte az észt Nelli Differtet, s ezzel bronzérmes lett a párizsi olimpia női párbajtőr egyéni számában. A nap során öt asszójából négyet megnyert, élete eddigi legnagyobb sikerét érte el.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×