eur:
392.92
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Januárban 2,7 százalék éves infláció

A fogyasztói árak januárban 2,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt, ez azonban rosszabb, mint az elemzői várakozás.

Januárban a fogyasztói árak - a 0,35 százalékos csökkenést előrejelző elemzői várakozásokkal szemben - 0,1 százalékkal nőttek a decemberi árakhoz képest.

A KSH adatai szerint az áfa csökkentés hatása meghatározóan a ruházkodási termékek, a tartós fogyasztási cikkek, valamint az egyéb cikkek, üzemanyagok és a szolgáltatások egyes csoportjainál volt megfigyelhető.

Tavaly januárhoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 3,5 százalékkal emelkedtek. Az idényáras élelmiszerek 31,9 százalékkal, a tojás 4,9, a munkahelyi előfizetéses és az éttermi étkezés 4,8, az iskolai valamint óvodai, bölcsődei étkezés 4,7 százalékkal drágult.

Csökkent a cukor, a zsír és a kenyér ára

Csökkent az elmúlt 12 hónap alatt 9,7 százalékkal a cukor, 5,4 százalékkal a sertészsír, valamint 2,4-2,4 százalékkal a kenyér és a sertéshús ára. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 4,9 százalékkal, a ruházkodási cikkekért átlagosan 1,6 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2005 januárjában. A szeszes italok, dohányáruk árai az átlagosnál kisebb mértékben, 1,5 százalékkal emelkedtek.

A szolgáltatás átlagot meghaladó, 4,1 százalékos áremelkedésén belül a szerencsejáték 16 százalékkal, a helyi tömegközlekedés 12,4 százalékkal, a csatornadíj 9,9 százalékkal, a szemétszállítás 9 százalékkal drágult.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×