INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

Januárban 2,7 százalék éves infláció

InfoRádió / MTI

A fogyasztói árak januárban 2,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt, ez azonban rosszabb, mint az elemzői várakozás.

Januárban a fogyasztói árak - a 0,35 százalékos csökkenést előrejelző elemzői várakozásokkal szemben - 0,1 százalékkal nőttek a decemberi árakhoz képest.

A KSH adatai szerint az áfa csökkentés hatása meghatározóan a ruházkodási termékek, a tartós fogyasztási cikkek, valamint az egyéb cikkek, üzemanyagok és a szolgáltatások egyes csoportjainál volt megfigyelhető.

Tavaly januárhoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 3,5 százalékkal emelkedtek. Az idényáras élelmiszerek 31,9 százalékkal, a tojás 4,9, a munkahelyi előfizetéses és az éttermi étkezés 4,8, az iskolai valamint óvodai, bölcsődei étkezés 4,7 százalékkal drágult.

Csökkent a cukor, a zsír és a kenyér ára

Csökkent az elmúlt 12 hónap alatt 9,7 százalékkal a cukor, 5,4 százalékkal a sertészsír, valamint 2,4-2,4 százalékkal a kenyér és a sertéshús ára. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 4,9 százalékkal, a ruházkodási cikkekért átlagosan 1,6 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2005 januárjában. A szeszes italok, dohányáruk árai az átlagosnál kisebb mértékben, 1,5 százalékkal emelkedtek.

A szolgáltatás átlagot meghaladó, 4,1 százalékos áremelkedésén belül a szerencsejáték 16 százalékkal, a helyi tömegközlekedés 12,4 százalékkal, a csatornadíj 9,9 százalékkal, a szemétszállítás 9 százalékkal drágult.

Kapcsolódó hang

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzõje
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018