eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Õsztől: adóemelés, drágább élelmiszerek?

Az ország pénzügyi egyensúlyát teszi kockára a nyáron hivatalba lépő új kormány, ha szeptemberig nem teszi meg a szükséges megszorító intézkedéseket - mondta az InfoRádiónak a Kopint-Datorg kutatási vezérigazgató-helyettese. Palócz Éva szerint ennek egyik útja az élelmiszerek 15%-os áfájának 20%-ra történő emelése, másrészt az államigazgatás átszervezése lesz.

Még idén 20%-ra kellene emelni a jelenleg 15%-os általános forgalmi adóval rendelkező termékek terhét – állította a Kopint-Datorg kutatási vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban.

„Ez benne van a levegőben. Ez gyakorlatilag kompenzálná az év eleji áfa-csökkentés hatását. Így jönne létre az egykulcsos áfa” – mondta Palócz Éva, aki közölte: ez elsősorban az élelmiszereket érinti.

Két hónap a megfelelő lépésekre

A szakember szerint a várhatóan nyár elején hivatalba lépő új kormánynak szeptemberig két hónapja lesz a megfelelő lépések megtételére, hiszen a hónap első napjára nemcsak hihető, konkrét lépésekkel alátámasztott konvergencia-programot kell benyújtani az Európai Bizottságnak, hanem bizonyos kezdeti lépésekkel azt alá is kell támasztani.

Ráadásul a külföldi befektetők még az európai tisztviselőknél is árgusabb szemekkel figyelik a magyarországi eseményeket – állította Palócz Éva, aki emlékeztetett arra, hogy a befektetők már eddig is figyelmeztetésekkel jelezték, hogy szeretnék látni, amint megkezdődik a magyar államháztartás rendbetétele.

A Kopint-Datorg kutatási vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy jelentős megtakarítások és nagyon nagy bevétel növekedés az év hátralévő részében már nem képzelhető el.

Hatalmas a tét

Nagyon nagyot kockáztatna a kormány, az ország pénzügyi egyensúlyát tenné kockára, ha ezt nem lépné meg – figyelmeztetett Palócz Éva, aki szerint pár száz milliárdos megtakarítás érhető el.

„Kevesebb minisztérium és kevesebb hivatal kell. Nem biztos, hogy ehhez embereket kell elbocsátani, mert jelentős összeget lehet megtakarítani a kormány mellett működő számlás tanácsadók szerződésének megszüntetésével” – fogalmazott a Kopint-Datorg kutatási vezérigazgató-helyettese.

Palócz Éva az InfoRádió Aréna című műsorában jelezte: ha az önkormányzati választások miatt a kormánynak nem lesz minderre (politikai) ereje, az nagyon súlyos következményekkel járhat, hiszen a tét nagy és mivel az új hitelek 90%-át a külföldi befektetők nyújtják, már nem lehet az elmúlt évek halogató taktikáját követni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 21:13
×
×
×
×