INFORÁDIÓ
2022. május 17. kedd
Paszkál

Oroszok és magyarok a régió gázellátásáért

InfoRádió / MTI

Közös munkacsoportot alakít az orosz Gazprom és a Mol Rt., a testület javaslatokat dolgoz ki Magyarország és Közép-Európa ellátásbiztonságának növelésére.

Közösen próbálja kidolgozni Közép-Európa biztonságos gázellátásának rendszerét az orosz Gazprom és a magyar MOL Rt - jelentette be Moszkvában Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, miután tárgyalt az orosz vállalat vezetőjével.

Kóka János elmondta: a Gazprom szándékaival összhangban áll, hogy Magyarország elosztó központtá váljon a közép-európai gáztranzitban.

Hozzátette: mindkét fél elégedetten nyugtázta, hogy a hét elejétől megszűntek a zavarok Magyarország gázellátásában.

A Gazprom vezetője megismételte: a problémát az okozta, hogy Ukrajna félmilliárd köbméterrel többet vett el a tranzitgázból a megengedettnél.

A gazdasági miniszter az InfoRádióban azt mondta: a tárgyalásokon fontos kérdés volt, hogy megállapodjanak olyan szabályokban, amelyeket mindenki betart a biztonságos gázellátás érdekében. Mint mondta, addig kell ütni a vasat, amíg mindenki emlékszik a januári helyzetre, amikor majdnem korlátozni kellett a gázfogyasztást.

A következő két hónapban egy közös munkacsoport jön létre a MOL és a Gazprom között, ez fogja vizsgálni, mit kell tenni az energiaellátás biztonságának javítása érdekében.

Szívesen jönne a Gazprom

Alekszej Miller szólt arról is, hogy a Gazprom szívesen részt venne a Magyarországon tervezett stratégiai gáztároló pályázatában. Az 1,2 milliárd köbméteres kapacitású tároló létesítéséről az Országgyűlés a jövő héten szavaz, és azt 2010-re előrehozhatja.

Az egyeztetésen Veres János pénzügyminiszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója is részt vett.

Kapcsolódó hang

Kóka JÁnos a Gazprom tárgyalásokról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018