eur:
395.28
usd:
366.7
bux:
65382.19
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Vita a Zsolnay-gyár átadásáról

Az Országgyűlés költségvetési, illetve gazdasági bizottságának kormánypárti többsége is támogatta azt a kormányhatározatot, amely térítésmentesen Pécs város tulajdonába adná a Zsolnay Porcelángyár Rt-t. Az ellenzéki képviselők szerint ugyanakkor kormányhatározat helyett törvényi szabályozásra lenne szükség az esetleges visszaélések elkerülésére.

A kormány még tavaly decemberben döntött úgy, hogy ingyen önkormányzati tulajdonba adja a Zsolnay-cégcsoport állami részesedését. Az elképzelések szerint ugyanis Pécs városa jobb tulajdonosa lehet az évek óta veszteségesen működő porcelánmanufaktúrának és biztosíthatja a cég pénzügyi stabilizációját.

Jóllehet, a kormányhatározat már megszületett, a térítésmentes átadás csak akkor valósulhat meg, ha a parlament törli a tartós állami tulajdonú cégek listájáról a Zsolnay Porcelángyár Rt-t. Az Országgyűlés illetékes bizottságai emellett azt a kormánypárti indítványt is tárgyalták, amely a jelentős jogokat biztosító szavazatelsőbbségi részvényt is Pécs város tulajdonába adná.

Podolák György, a gazdasági bizottság szocialista alelnöke szerint az átadásról szóló kormányhatározat rendkívül szigorú feltételeket ír elő a városnak, a bizottság Fideszes alelnöke, Latorcai János, szerint ugyanakkor a kormányhatározatban foglalt feltételek bármikor módosíthatók, így a térítésmentes átadást inkább törvénybe kellene foglalni.

A gazdasági mellett a költségvetési bizottság is elfogadta a kormánypárti módosító indítványt. A javaslatról várhatóan a tavaszi ülésszak utolsó napján, február 13-án, vagyis jövő hétfőn szavaz az országgyűlés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×