eur:
391.04
usd:
359.36
bux:
72517.16
2024. július 19. péntek Emília

Oroszország előre törlesztett 18 milliárd dollár adósságot

Oroszország idén 836 millió dollárt takarít meg azzal, hogy a jelentős olajbevételeknek köszönhetően 18 milliárd dollár adósságot idő előtt rendezett.

Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter azt mondta, hogy korábban Oroszország évente 7 milliárd dollár kamatot fizetett külső adóssága után.

Az idei év első kilenc hónapjában Oroszország külföldi adóssága 24 százalékkal csökkent, a szeptember végi adósságállomány 71.9 milliárd euró volt.

Oroszország jelentősen eladósodott, amikor a kilencvenes években igen kaotikusan áttért a szabadpiaci gazdaságra. A hiteleket azonban most könnyedén törleszti annak a hatására, hogy igen magas a kőolaj ára, ami exportbevételének a döntő részét adja.

Oroszország májusban megállapodott a kormányhitelezőket tömörítő Párizsi Klubbal arról, hogy 15 milliárd dollárnyi hitelt a lejárat előtt visszafizet, amit azóta már megtett, míg februárban a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szembeni 3,3 milliárd dollárnyi adósságot rendezett.

Címlapról ajánljuk
A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A 2022-es évhez hasonlóan idén is fennáll a veszélye annak, hogy a forróság akár egy százalékkal csökkentse a hazai GDP-növekedést – mondta az InfoRádióban a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. Regős Gábor szerint leghamarabb október-november környékén derülhet ki, hogy az agrárium a harmadik negyedév végéig milyen mértékben járul hozzá a GDP alakulásához.

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×