eur:
400.55
usd:
364.72
bux:
73893.02
2024. október 8. kedd Koppány
Nyitókép: pixabay

Korlátozás jön Róma egyik legfontosabb látnivalójánál

Megkezdődött hétfőn a római Trevi-kút felújítása, amelynek során a turisták a szökőkút medencéje fölé épített átjárón csodálhatják meg az emblematikus római műemléket - jelentette be Róma főpolgármestere, Roberto Gualtieri.

A látogatás a medence fölött elhelyezett üveglapokon történhet, miközben alant elvégzik a műemlék alsó részének tisztítását és renoválását, ahová a látogatók rendszeresen dobálnak aprópénzt a szökőkút zöldes vizébe. Az üvegpallók heteken belül elkészülnek.

A szökőkút Federico Fellini Édes élet című filmje nyomán vált igazán népszerűvé, amelyben Anita Eckberg csalogatja a vízbe Marcello Mastroiannit.

A szökőkút „sűrűn látogatott gyalogosnegyedben található, és rendkívüli mikroklíma-feltételeknek van kitéve, ami révén invazív növényzet és mészkőlerakódás alakult ki” - közölte a polgármesteri hivatal.

Kísérleti jelleggel korlátozni fogják az átjárón egyszerre áthaladó látogatók számát. Az intézkedés célja, hogy újabb adatokhoz jussanak „a műemlék túllátogatottságnak a megoldásához”. A Trevi-kutat naponta 10-12 ezer ember keresi fel.

A kút vizét leeresztik, de a "rituális pénzbedobás" egy kosár segítségével folytatódhat.

A munkákatok az év végéig tartanak, és a hatóságok ezt követően is ellenőrizni kívánják a látogatók számát.

Roberto Gualtieri a hétfői sajtótájékoztatón közölte, hogy elképzelhető „kisebb belépődíj” bevezetése is a bejáratnál. A korlátozott látogatásra vonatkozó elképzelést már a múlt hónapban felvetették.

Az olasz főváros az eddiginél is jóval több, 30 millió látogatóra számít 2025-ben, a jubileumi szentévben.

Címlapról ajánljuk
Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa szerint idén is hatalmas jelentősége lehet a nyolc úgynevezett csatatérállamnak, mivel hibahatáron belül vezet a demokrata vagy épp a republikánus elnökjelölt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×