INFORÁDIÓ 
2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

őzgida

vadásztársaság

erdő

Nem beteg, nem árva, ne nyúljunk hozzájuk

Nem beteg, nem árva, ne nyúljunk hozzájuk

Infostart / MTI

Ezekben a hetekben születnek az őzgidák illetve a gímszarvas- és dámborjak. Ha a kicsinyeket egyedül látjuk a fűben megbújva, az nem jelenti, hogy elárvultak vagy betegek!

Ne nyúljunk a szarvasfélék kicsinyeihez - ezt kéri közleményében az Országos Magyar Vadászati Védegylet.

Mint azt a szakemberek írják, a gidák anyja ilyenkor táplálkozik vagy elmenekült, mert veszélyt érzett, de visszatér. A kis állatokat - mivel az első hetekben még nem tudják követni- ilyenkor elfekteti, azok pedig ösztönösen meglapulnak, mozdulatlanok maradnak.

Ha megérintjük őket, az őzsutát, szarvastehenet el fogja riasztani az ember szaga, és nem gondozza majd tovább kicsinyét, amely így éhen pusztul vagy ragadozók áldozatává válik.

Ha valaki - még a legjobb szándékkal is - elviszi ezeket az állatokat, lopást követ el. A kutyatulajdonosok esetében ilyenkor különösen fontos a felelős hozzáállás, a kutyafuttatás szabályainak maradéktalan betartása, a póráz használata. Amennyiben a szabadon kószáló eb nem is bántja, csak körül járja az állatot, netán épp hogy csak hozzáér, ugyanúgy megpecsételi a sorsát. További információk erről ITT olvashatók.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018