eur:
393.81
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Párizs véget vet a rollerkáosznak

A francia fővárosban 12 független elektromos rollerszolgáltató cég működik, több mint az egész Egyesült Államokban.

Korlátok közé akarják szorítani a Párizst elözönlő és közlekedési káoszt okozó elektromos rollerek használatát a francia hatóságok. Párizsban 12 független elektromos rollerszolgáltató cég működik, több mint az egész Egyesült Államokban. Becslések szerint a város útjain mintegy 20 ezer elektromos roller közlekedik.

Lerobbant rollerek hevernek a város legszebb parkjaiban, de még a Szajnába is bedobálják őket a hidakról.

A gyalogosok sincsenek biztonságban a járdát is elfoglaló divatos kétkerekűektől. A Franciaországban közlekedő elektromos rollerek harmadát használják a külföldi turisták - áll egy tanulmányban, amely a kormány közlekedési hivatalának megbízásából készült.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere és a párizsi rendőrség a turisták által is kedvelt elektromos rollerek használatának szabályozásával igyekszik felülkerekedni a káoszon. A rollerek sebességét óránként 20 kilométerre korlátozták a város legtöbb részén, azokon a területeken pedig, ahol nagy a gyalogosforgalom, legfeljebb 8 kilométeres sebességgel haladhatnak. Leparkolni ezentúl csak a kijelölt helyeken lehet a rollereket.

Hidalgo csökkenteni akarja a szolgáltatók számát, hogy legfeljebb három cég működjön a városban, emellett a rollerek számát is korlátozná.

Az érvényben lévő szabályok szerint a járdán rollerezést 135 eurós (38 ezer forintos) bírsággal sújtják, a járdán való parkolásért pedig 35 eurós (10 ezer forintos) büntetés jár.

A szolgáltatókat ugyancsak megbírságolják a városszerte elhagyott rollerekért, amelyeket a közterület felügyelőknek kell begyűjtenie. Az áldatlan állapotokat illusztrálja a párizsi Operaház híres zongoraművészének, Isabelle Vanbrabantnak a balesete, akit májusban egy rolleres gázolt el. Jobb karja több helyen eltört, még nem lehet tudni, teljesen meggyógyul-e. A gázoló először cserben is hagyta, miután fellökte, csak a kiabálására tért vissza és hívott segítséget.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×