INFORÁDIÓ 
2021. január 16. szombat
Gusztáv

lottó

szerencsejáték

függőség

Egy nő kitölti az EuroJackpot szelvényt a sorsolásos játék október 4-i indulása előtt Budapesten, a Pólus Centerben lévő Szerencsejáték Zrt. lottózóban 2014. október 2-án.

"A pénz, amiért nem dolgoztunk meg, lehet méreg" - megszólalt a lottónyertes

Infostart

1959-ben 1,24 millió forintot nyert Szabó István szerencsejátékon, majd 25 évet töltött börtönben.

Immár 60 éve, hogy a mórahalmi Szabó István 18 évesen megütötte a főnyereményt az akkor két esztendős ötös lottón, aki - mint azt a Dél-Magyarországnak elmondta - átokként élte meg az óriási változást életében; elszórta a pénzt, alkoholista lett, különböző bűncselekmények miatt pedig majdnem 25 éven át sínylődött börtönben.

"1 millió 240 ezer forintot nyertem, amit hatalmas csinnadrattával adtak át a helyi takarékban. A nyerőszámok 19, 51, 65, 84, 89 voltak. Június 2-án töltöttem be a 18-at, utána egy héttel nyertem" - elevenítette fel emlékeit Szabó István, aki

legelőször egy "csicsás" Pannónia motort vett 20 ezer forintért.

A pénzt egy szekrénybeli kalap alatt tartotta, onnan fogyott apránként.

Aztán 32 éven át minden lehetséges módon pusztította magát.

1962 nyarán motorjával "totál részegen egy utassal Ásotthalomnál, a Bokor tanya felé" egy kanyart nem sikerült se bevennie, se "kiegyenesítenie". Agyrázkódása volt, másfél napig nem tért magához, a fogsorát kiverte. Kapott hat hónap felfüggesztettet élet és testi épség veszélyeztetése miatt, és elvették a jogosítványát 3 évre. Ekkor múlt 21 éves.

Pénzét is felhasználva azonban megszabadult büntetéseitől, és újra belevetette magát az éjszakába, de csakhamar a Csillag börtönben találta magát, onnan viszont példás magaviselete miatt gyorsan szabadult.

"Egyre mélyebbre süllyedtem. Úgy voltam vele, akárhogy is lesz, de bornak mindig kell lennie, nem tudtam meglenni anélkül. Mindent elkövettem, hogy pénzt szerezzek italra.

Az első szabadulásomat követte még tizenkettő, mind vagyon elleni bűncselekmény volt: loptam, csaltam, sikkasztottam. 24 év, 4 hónap, 20 napot töltöttem börtönben, a legszebb éveimet töltöttem rácsok mögött"

- fogalmazott a lapnak.

A rendszerváltozástól lelkipásztorok is járhattak a börtönbe, így megtért, és 1992. március 6. óta szabad, húsz éve pedig saját bevallása szerint egyetlen kortyot sem ivott. Egy kiskunmajsai nyugdíjasotthonban él.

"Számomra átok volt a lottónyeremény.

A sok pénz is, amiért nem dolgoztunk meg, lehet méreg, akárcsak az alkohol" - ez a tanulság Szabó István szerint.

Nyitókép: Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018