eur:
393
usd:
366.95
bux:
66786.02
2024. április 26. péntek Ervin
Egy nő kitölti az EuroJackpot szelvényt a sorsolásos játék október 4-i indulása előtt Budapesten, a Pólus Centerben lévő Szerencsejáték Zrt. lottózóban 2014. október 2-án.
Nyitókép: Máthé Zoltán

"A pénz, amiért nem dolgoztunk meg, lehet méreg" - megszólalt a lottónyertes

1959-ben 1,24 millió forintot nyert Szabó István szerencsejátékon, majd 25 évet töltött börtönben.

Immár 60 éve, hogy a mórahalmi Szabó István 18 évesen megütötte a főnyereményt az akkor két esztendős ötös lottón, aki - mint azt a Dél-Magyarországnak elmondta - átokként élte meg az óriási változást életében; elszórta a pénzt, alkoholista lett, különböző bűncselekmények miatt pedig majdnem 25 éven át sínylődött börtönben.

"1 millió 240 ezer forintot nyertem, amit hatalmas csinnadrattával adtak át a helyi takarékban. A nyerőszámok 19, 51, 65, 84, 89 voltak. Június 2-án töltöttem be a 18-at, utána egy héttel nyertem" - elevenítette fel emlékeit Szabó István, aki

legelőször egy "csicsás" Pannónia motort vett 20 ezer forintért.

A pénzt egy szekrénybeli kalap alatt tartotta, onnan fogyott apránként.

Aztán 32 éven át minden lehetséges módon pusztította magát.

1962 nyarán motorjával "totál részegen egy utassal Ásotthalomnál, a Bokor tanya felé" egy kanyart nem sikerült se bevennie, se "kiegyenesítenie". Agyrázkódása volt, másfél napig nem tért magához, a fogsorát kiverte. Kapott hat hónap felfüggesztettet élet és testi épség veszélyeztetése miatt, és elvették a jogosítványát 3 évre. Ekkor múlt 21 éves.

Pénzét is felhasználva azonban megszabadult büntetéseitől, és újra belevetette magát az éjszakába, de csakhamar a Csillag börtönben találta magát, onnan viszont példás magaviselete miatt gyorsan szabadult.

"Egyre mélyebbre süllyedtem. Úgy voltam vele, akárhogy is lesz, de bornak mindig kell lennie, nem tudtam meglenni anélkül. Mindent elkövettem, hogy pénzt szerezzek italra.

Az első szabadulásomat követte még tizenkettő, mind vagyon elleni bűncselekmény volt: loptam, csaltam, sikkasztottam. 24 év, 4 hónap, 20 napot töltöttem börtönben, a legszebb éveimet töltöttem rácsok mögött"

- fogalmazott a lapnak.

A rendszerváltozástól lelkipásztorok is járhattak a börtönbe, így megtért, és 1992. március 6. óta szabad, húsz éve pedig saját bevallása szerint egyetlen kortyot sem ivott. Egy kiskunmajsai nyugdíjasotthonban él.

"Számomra átok volt a lottónyeremény.

A sok pénz is, amiért nem dolgoztunk meg, lehet méreg, akárcsak az alkohol" - ez a tanulság Szabó István szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×