eur:
394.06
usd:
368.32
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Hó lepi a fákat és bokrokat Zeusz athéni temploma közelében 2019. január 8-án. Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű hó hullott Görögország-szerte, a rendkívüli időjárás miatt az ország több városában zárva maradtak az iskolák.
Nyitókép: MTI/EPA/ANA-MPA/Pantelisz Szaitasz

Elképesztő arcát mutatja az időjárás

A klímaváltozás újabb jele lehet, hogy minden a feje tetejére állt Európában.

Olyan szeszélyes volt a február az öreg kontinensen, mint talán még soha. Melegrekord dőlt meg Nagy-Britanniában, korán érkezett a tavasz Franciaországba és Skandináviába, ugyanakkor havazott Törökországban és Görögországban.

Nagy-Britanniában a walesi Porthmadogban 20,8 Celsius-fokot mértek kedden. Ebben az évszakban még soha nem mértek 20 Celsius-fok feletti hőmérsékletet az országban. Étienne Kapikian, a Météo-France meteorológusa szerint Walesben 20,8 Celsius-fok valóban nyári melegnek számít.

Nyugat-Európa számos településén mértek az elmúlt napokban rekord hőmérsékleteket:

  • a spanyolországi Orense-ben 25,
  • a nyugat-franciaországi Pleyber-Christben 21 fokot (ez utóbbi bretagne-i rekord),
  • a belgiumi Ukkel településen pedig 18,8 Celsius-fokot.

Skandináviában szintén tavaszias az időjárás:

szombaton februári melegrekord dőlt meg a sarkkör közelében fekvő svédországi Kvikkjokkban, ahol 9,1 Celsius-fok volt, a norvégiai Lingében pedig norvég rekordhoz közeli hőmérsékletet, 17,8 Celsius-fokot mértek.

Az olaszországi Leccében ugyanakkor a hőmérő higanyszála nem haladta meg az 5, a görögországi Szalonikiben pedig a 3 fokot. Szalonikiben havazott is, akárcsak Törökország észak-nyugati térségében.
Friederike Otto, az oxfordi Környezetváltozási Intézet kutatója szerint

a korai tavasz valószínűleg az éghajlatváltozás egyik jele,

bár alapos elemzésre van szükség ahhoz, hogy konkrét összefüggést állapítsanak meg a két jelenség között.

A tudósok általában hajlamosak a szélsőséges időjárási jelenségeket egyedül a klímaváltozásnak betudni. Ugyanakkor egyre több utólagos kutatás folyik annak megállapítására, hogy egy-egy ilyen esemény bekövetkezhetett volna-e, ha nincs a klímaváltozás.

"Szokatlan hosszú nyarunk volt az ősszel, a tavasz is korábban kezdődik. Ennek köze van a bolygó felmelegedéséhez, amely nagyban növeli az ilyen hőség eshetőségét"

- vélte ugyanakkor Dim Coumou, a potsdami PIK éghajlatkutató intézet munkatársa. A kutatók a klímaváltozás és a kontinens keleti felében tapasztalt zord időjárás összefüggéséről óvatosabban nyilatkoznak. "Ha valahol rendellenesen nagy a hőség, ezt a jelenséget másutt gyakran kompenzálja rendellenes hideg" - vélte Étienne Kapikian.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×