eur:
391.25
usd:
366.38
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Négy M-62-es mozdony az algyői vasúti Tisza-hídon a Szeged és Hódmezővásárhely között létesülő tram-train beruházáshoz kapcsolódó próbaterhelésen 2018. október 4-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Évtizedes veszélyforrások a Tisza mélyén

A hetvenes években volt, ahol még locsolásra is alkalmatlan volt a folyó vize.

A Tiszán már érződik, hogy elkészültek a csatornahálózatok: Mindszentnél néha már ivóvízminőségű a folyó vize - írja a delmagyar.hu. A portálnak nyilatkozó biológus szerint a 19 évvel ezelőtti cianidszennyezésnek olyan következménye is volt, hogy rendet tett a fejekben.

A szakember szerint azzal is kell foglalkozni, hol engedjük el az elhasznált, csatornába engedett ivóvizet, miután megtisztítjuk.

Szalma Elemér szegedi biológus, főiskolai docens, a Magyar Hidrológiai Társaság vizes élőhelyi csoportjának elnöke abból az alkalomból nyilatkozott a portálnak, hogy a társaság tagjai a napokban a szennyezés évfordulójára emlékezve újból átbeszélték a történtek tanulságait.

A szakember arról is beszélt, hogy ő már megeszi a tiszai halat, mert a nehézfémsók, amelyekkel gond lehet, nincsenek jelen számottevően bennük. Más a helyzet az üledék régi rétegeiben. Mint mondta, debreceni kollégája, Braun Mihály több méter hosszú üledékmintákat vett hullámtéri holtágakból, és két centinként megvizsgálta a kémiai összetételüket.

"Szépen látszott az első, a második világháború rétege:

a nehézfémbányászat föllendült, és mindent ráengedtek a folyóra, az iszap pedig áradáskor elterült a hullámtérben. A csernobili üledékréteg is megvolt."

Ezért lehet problémás a hullámtéri holtágak kotrása: az iszap, bizonyos rétegek magas nehézfémsó-koncentrációja miatt, tulajdonképpen veszélyes hulladéknak számít - mondta a szakember.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×