eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Vigyázzon az óraátállításkor, ha magas a vérnyomása

Az óraátállítás nem viseli meg az egészséges embert, de akinek valamilyen betegsége van, azt annál inkább - véli a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese.

Óraátállításkor valóban megnő a kórházi betegfelvételek és a balesetek száma, vagyis ez a szervezetnek minimális alkalmazkodási nyomást jelent, de a problémák nem emiatt alakulnak ki – mondta a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese. Purebl György kifejtette: az óraátállítás azokat az embereket terheli meg jobban, akik szervezetének az alkalmazkodó képessége már erősen beszűkült valami más miatt, és az átállítás csak felszínre hozza azt, hogy az egészségükkel többet kellene törődni.

Egy egészséges embert tartósan nem visel meg egy órányi különbség, de négy-öt órás átállás már igen. Akit mégis megvisel az őszi és a tavaszi átállítás, annak más egészségi problémája is van, például magas a vérnyomása, szív- és érrendszeri panaszai vannak – vélekedett. Az igazgatóhelyettes kiemelte: egy lappangó magas vérnyomás betegség is jelentkezhet alvási nehézség képében.

Azoknak is megterhelő lehet az óraátállítás, akik hangulatzavarokkal küzdenek, mivel a biológiai ritmusuk már le van rövidülve. A depresszió ráadásul a harmadik leggyakoribb oka a tartós munkaképesség-csökkenésnek – tette hozzá. Nehezen viselik az óraátállítást azok is, akiknek nincs gondjuk, de az életvitelük, életmódjuk nem egészséges.

Akik több műszakban dolgoznak, azok amúgy is annyira hatalmas nyomásnak vannak kitéve, hogy nem ez az egy óra viseli meg őket, de az utolsó cseppet jelenthetik a pohárban – közölte Purebl György.

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás: hajnali 3 órakor kell visszaállítani az órákat 2 órára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×