eur:
389.62
usd:
363.98
bux:
68083.95
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Furmint - A mádiak erre teszik fel az életüket

Mádon szeptember első hétvégéjén tartják a Furmint Ünnepet. „Legalább ezt a három napot a furmintnak szenteljük. És nemcsak ezt a három napot, hanem az életünket is” - mondta az InfoRádiónak Szepsy István, a Mádi Kör elnöke.

„Van egy ötszáz éves receptünk, és van egy fajtánk, amit mindenképpen meg kell őriznünk. Vannak termőhelyeink, amelyekről az elmúlt tíz évben kiderült, hogy mennyire fontosak” - mondta Szepsy István.

Hozzátette, hogy előtte is beszéltünk arról, hogy híresek ezek a termőhelyek, de az elmúlt tíz évben derült ki nemcsak a kutatások és a fúrások hatására – de azért nagymértékben ezeknek köszönhetően –, hogy elképesztő komplexitás rejlik a mélyben.

Eltérően például a bányászható területektől itt nagyon sok réteg elérhető a gyökerek számára, az Úrágya lépcsőjén például 20 méter mélységig 30 rétegnyi kőzet- és máladékfajta volt – részletezte a Mádi Kör elnöke.

Elmondta, hogy erre az elmúlt tíz évben jöttek rá, miután tudatosan keresték, hogy mekkora érték az a természeti adottság, ami a rendelkezésükre áll.

„Nyilván nem lehet ennyi mindet egyetlen hétvégén megismertetni az érdeklődőkkel, de legalább ezt a három napot a furmintnak szenteljük. És nemcsak ezt a három napot, hanem az életünket is a furmintnak szenteljük, a borokon keresztül pedig megmutatjuk az eredményeket” - fogalmazott Szepsy István.

A Mádi Kör elnöke elmondta, hogy egyre bővül azoknak a lehetőségeknek a köre, amelyek segítségével az érdeklődők megismerhetik a borokat és a környéket. Természetesen egész évben igyekszenek megmutatni ezt, ám ilyenkor koncentráltabban. Ilyenkor ugyanis olyanok is jönnek, akik máskor nem.

A témáról bővebben hallhatnak az InfoRádió bormagazinjában. A műsorban a Mádi Kör egyik tagja, Barta Károly is nyilatkozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×