INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

25 ezer férfit érint a prosztatarák Magyarországon

Infostart / InfoRádió
Az elmúlt időszakban sokat javult a prosztatarákban szenvedők helyzete, azonban fontos lenne, hogy az 50 év feletti férfiak évente szűrővizsgálatokon vegyenek részt - mondta Dr. Tenke Péter professzor, a Magyar Urológus Társaság elnöke, amely a napokban kongresszust tart a témában.

A Magyar Urológus Társaság évi kongresszusát tartjuk november 5 és 7-e között. Fő témánk az uroonkológia, beleértve a prosztatarák, a hólyagdaganatok, a vesedaganatok, és a heredaganatok témáját - közölte a professzor.

Elsősorban az elmúlt időszakban történt lényeges változásokat, újszerű technikákat, új gyógyszereket, újabb vizsgálatok eredményeit közöljük, és ezáltal a saját irányelveinket próbáljuk közelíteni az Európai Urológus Társaság elveihez, ami szintén évről évre megújulást eredményez a különféle új vizsgálatoknak, kutatási eredményeknek köszönhetően - ismertette Dr. Tenke Péter.

Mint elmondta: az elmúlt években a prosztatarák gyógyszeres kezelésében lényeges lépések történtek. A világban olyan kutatási eredmények kerültek napvilágra, amelyek a prosztatarák előrehaladott stádiumában bizonyos gyógyszerekkel nem csak a progressziót - tehát a rosszabbodásmentes túlélést - lehet növelni, hanem a kemoterápiák előtt és után is újabb lehetőségek nyíltak meg a prosztatarákos betegek számára, ami mindenképpen forradalmasította az előrehaladott prosztatarák gyógyszeres kezelésének lehetőségeit - fogalmazott a társaság elnöke.

Mivel a férfiak kevesebb mint 50 százaléka fordul orvoshoz - mivel úgy gondolják, hogy vesztenek férfiasságukból, ha a gondoskodás vagy a korai felismerés miatt orvoshoz fordulnának - a feleségeket és gyerekeket szólítjuk meg, hogy próbálják meg rávenni a férfiakat arra, hogy 50 év fölött évente egyszer forduljanak urológushoz - tette hozzá.

A prosztatadaganatos betegséggel élők száma Magyarországon meghaladja a 25 ezret, évente körülbelül 3800 új megbetegedést regisztrálunk, és 1700 embert veszítünk el a betegség miatt prosztatarákot - mondta Dr. Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke.

A probléma az, hogy egészen nyilvánvalóan aluldiagnosztizált ez a betegség. Sok betegnél ki sem derül a betegség, mielőtt elhunyna. Éppen ezért nagyon fontos lenne ennek a betegségnek az időben való felismerése - hangsúlyozta Dr. Bodoky György, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa.

Kifejtette: egyrészt az egészségtudatossággal sajnos Magyarországon jelentős problémák vannak, másrészt a prosztatadaganat egy szenzitív betegség - a büszke férfiak sok esetben a korai panaszokkal sajnos nem fordulnak orvoshoz.

A konferencia egyik legfontosabb témája, hogy az urológiai ellátó hálózatból minél gyorsabban kerülhessenek át a betegek az onkológiai ellátó hálózatba, hogy időben megkezdődhessen a daganatellenes kezelés - fogalmazott a tiszteletbeli elnök.

Hangsúlyozta: vannak eszközök a betegség szűrésére - legalábbis egy fokozott kockázatú csoport szűrésére - amivel a gyógyítható állapotban felfedezett betegségek száma emelkedhetne. Szeretnénk elérni azt, hogy lehetőség nyíljon a magyar férfiak számára is a PSA-szint mérésére - tette hozzá Dr. Bodoky György.

A témában csütörtöktől szombatig tartanak nemzetközi konferenciát Budapesten.

Hanganyag: Kálló IzabellaA címlapról ajánljuk