INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Még sokáig kimutatható az ebolavírus a gyógyult férfiaknál

InfoRádió / MTI
Legalább kilenc hónapig kimutatható az ebolavírus a betegségből felépült férfiak egy részének spermájában - derült ki egy frissen publikált kutatás előzetes eredményeiből.

Korábban is kimutatták már a korokozó nyomait a férfi túlélők ondójában, ám mostanáig nem volt megbízható adat arra vonatkozóan, hogy a vírus mennyi ideig van jelen a testfolyadékban.

Az új vizsgálatban a Sierra Leone-i Freetownból származó 93, tizennyolc éven felüli férfi spermamintáját tesztelték a szakemberek a vírus nyomai után kutatva.

A New England Journal of Medicine című amerikai szaklapban közölt eredmények szerint a betegségük kezdete utáni három hónapban megvizsgált férfiaknak mind pozitív lett a tesztjük.

A megfertőződésük utáni négy-hat hónapban megvizsgáltak több mint felének, míg a hét-kilenc hónap elteltével megvizsgáltak negyedének lett pozitív a tesztje.

Egyelőre nem tudni, hogy a résztvevők egy részének spermájából miért ürült ki hamarabb az ebolavírus, mint másokéból. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) további teszteket végez a mintákon annak meghatározása érdekében, hogy élő és potenciálisan fertőző-e a spermában kimutatott vírus.

"Ezek az eredmények kulcsfontosságú időszakban születtek, emlékeztetve bennünket arra, hogy bár az ebolás esetek száma folyamatosan csökken, a túlélőknek és családjaiknak továbbra is küzdeniük kell a betegség hatásaival" - húzta alá közleményében Bruce Aylward, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársa.

Hozzátette: "ez a tanulmány újabb bizonyítékokkal támasztja alá, hogy a túlélőknek folyamatos támogatásra van szükségük a felépülésüket követő 6-12 hónapban, hogy legyőzzék a kihívásokat és biztosan ne fertőzzék meg partnereiket".

A kutatók szerint a gyógyult pácienseknek legalább két negatív spermatesztig tartózkodniuk kellene mindenfajta szexuális érintkezéstől, vagy mindenképpen óvszert kellene használniuk.

A tanulmány a Sierra Leone-i egészség- és higiéniaügyi minisztérium, a nemzetvédelmi minisztérium, a WHO és a CDC együttműködésével készült.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján az ebolajárvány tavalyi márciusi kitörése óta több mint 11 ezer ember halálát okozta Nyugat-Afrikában, bár úgy tűnik, lassan a vége felé közeledik.

Múlt csütörtökön újabb sikerről számolt be a WHO: először fordult elő 2014 márciusa óta, hogy egy hétre visszamenően nem jelentettek új ebolamegbetegedést Sierra Leonéban, Libériában és Guineában.

A veszély azonban nem múlt el: tíz hónappal gyógyulttá nyilvánítása után ismét válságos állapotban kezelnek Londonban egy skót ápolónőt, aki az év elején ebolafertőzésen esett át.

A címlapról ajánljuk