eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Még sokáig kimutatható az ebolavírus a gyógyult férfiaknál

Legalább kilenc hónapig kimutatható az ebolavírus a betegségből felépült férfiak egy részének spermájában - derült ki egy frissen publikált kutatás előzetes eredményeiből.

Korábban is kimutatták már a korokozó nyomait a férfi túlélők ondójában, ám mostanáig nem volt megbízható adat arra vonatkozóan, hogy a vírus mennyi ideig van jelen a testfolyadékban.

Az új vizsgálatban a Sierra Leone-i Freetownból származó 93, tizennyolc éven felüli férfi spermamintáját tesztelték a szakemberek a vírus nyomai után kutatva.

A New England Journal of Medicine című amerikai szaklapban közölt eredmények szerint a betegségük kezdete utáni három hónapban megvizsgált férfiaknak mind pozitív lett a tesztjük.

A megfertőződésük utáni négy-hat hónapban megvizsgáltak több mint felének, míg a hét-kilenc hónap elteltével megvizsgáltak negyedének lett pozitív a tesztje.

Egyelőre nem tudni, hogy a résztvevők egy részének spermájából miért ürült ki hamarabb az ebolavírus, mint másokéból. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) további teszteket végez a mintákon annak meghatározása érdekében, hogy élő és potenciálisan fertőző-e a spermában kimutatott vírus.

"Ezek az eredmények kulcsfontosságú időszakban születtek, emlékeztetve bennünket arra, hogy bár az ebolás esetek száma folyamatosan csökken, a túlélőknek és családjaiknak továbbra is küzdeniük kell a betegség hatásaival" - húzta alá közleményében Bruce Aylward, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársa.

Hozzátette: "ez a tanulmány újabb bizonyítékokkal támasztja alá, hogy a túlélőknek folyamatos támogatásra van szükségük a felépülésüket követő 6-12 hónapban, hogy legyőzzék a kihívásokat és biztosan ne fertőzzék meg partnereiket".

A kutatók szerint a gyógyult pácienseknek legalább két negatív spermatesztig tartózkodniuk kellene mindenfajta szexuális érintkezéstől, vagy mindenképpen óvszert kellene használniuk.

A tanulmány a Sierra Leone-i egészség- és higiéniaügyi minisztérium, a nemzetvédelmi minisztérium, a WHO és a CDC együttműködésével készült.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján az ebolajárvány tavalyi márciusi kitörése óta több mint 11 ezer ember halálát okozta Nyugat-Afrikában, bár úgy tűnik, lassan a vége felé közeledik.

Múlt csütörtökön újabb sikerről számolt be a WHO: először fordult elő 2014 márciusa óta, hogy egy hétre visszamenően nem jelentettek új ebolamegbetegedést Sierra Leonéban, Libériában és Guineában.

A veszély azonban nem múlt el: tíz hónappal gyógyulttá nyilvánítása után ismét válságos állapotban kezelnek Londonban egy skót ápolónőt, aki az év elején ebolafertőzésen esett át.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×