eur:
393.85
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kaméleon-betegség: 150 millió ember érintett!

Egyre több ember szenved az orvosok által csak kaméleon-betegségnek hívott csökkent pajzsmirigytermelés miatt. Balázs Csaba endokrinológus szerint sokan nem veszik komolyan a tüneteteket, amelyek között lehet feledékenység, magas koleszterinszint, szív- és érrendszeri panasz vagy vetélés.

A világon körülbelül 150 millió ember érintett, de a becslések szerint ennek kétszerese lehet a valódi betegek aránya, Magyarországon a lakosság 10-12 százaléka szenved pajzsmirigy betegségben - mondta Balázs Csaba endokrinológus. Sajnos a számuk növekszik, ennek csak egyik oka az, hogy a diagnosztikus lehetőségek javulnak - tette hozzá a Markusovszky-díjas professzor.

"Sokszor az orvosok nem gondolnak a pajzsmirigy csökkent működésére, mert gyakori, hogy ez a betegség kamélonszerűen viselkedik: más, szervi megbetegedés áll a tünetek előterében" - mondta Balázs Csaba endokrinológus professzor. Hozzátette: "például aluszékonyság, feledékenység, lassú szív- vagy bélműködés esetén nem figyelnek fel arra, hogy az energiaközpontnak számító pajzsmirigy és az általa termelt hormonok mennyisége csökkent."

Mint az endokrinológus professzor elmondta: számos egyéb tünet is gyógyítható lenne, a magas koleszterinszinttel rendelkezőket általában koleszterinszint csökkentő szerekkel kezelik, pedig ez is lehet a csökkent pajzsmirigyműködés egyik jellemzője, amelynek következtében nő a szív-, érrendszeri betegségek kialakulásának gyakorisága.

"Sajnos már gyermekkorban is sok a pajzsmirigy beteg, csak nem veszik észre, ahogy előrehaladunk az életkorban, a számuk egyre növekszik" - hangsúlyozta Dr. Balázs Csaba. Veszélyeztetettek azok, akiknek a családjában előfordult pajzsmirigy betegség, az esetek nagy részében ez öröklődik - hívja fel a figyelmet az endokrinológus professzor. Hozzátette: a nők körében négy-ötször gyakoribb, mint a férfiaknál. "Terhesség, vetélés, szülés, és az azt követő időszakban a pajzsmirigy betegségek fellángolnak" - tette hozzá.

Balázs Csaba tanácsolja, ha a családban volt valamilyen pajzsmirigy betegség, szakorvoshoz kell fordulni, aki megtapogatja a pajzsmirigyet és a különböző: ultrahangos és laboratóriumi vizsgálatok eredményét együttesen, holisztikusan értékeli.
 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×