eur:
387.81
usd:
357.66
bux:
68390.95
2024. május 17. péntek Paszkál

A házi berkenye lett az év fája

A házi berkenyét választotta az év fájának 2013-ban az Országos Erdészeti Egyesület.

A középhegységek melegebb, délies oldalain és a régi gyümölcsösök, szőlők területén általában szálanként előforduló fafaj termését évezredek óta fogyasztja az ember, napjainkban leginkább a belőle főzhető pálinka révén ismert. Természetes viszonyok között a cseres-tölgyesek, mész- és melegkedvelő tölgyesek fafaja. Lassan nő, de zárt erdőben akár a 25-30 méteres magasságot is elérheti. Hazai viszonyok között a gyümölcsfák körében viszonylag későn, húsz éves kora körül hozza első terméseit.

Termése mellett az utóbbi időben egyre inkább becsülik esztétikai értékét, amelyet elsősorban szép, narancssárgás-pirosas őszi lombszíneződésének köszönhet.

A szakmai javaslatok alapján idén 18. alkalommal megválasztott év fájának az adott évben nagyobb figyelmet szentel az erdészeti szakma, bemutatása az erdei iskola programok és az erdészeti ismeretterjesztés kiemelt témája - közölte az Országos Erdészeti Egyesület.

Az év fája mozgalmat Magyarországon 1996-ban indította útjára az OEE. Célja, hogy a hazai erdők kevésbé ismert fafajait mind a szakmai, mind a nagyközönség számára közelebb hozza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×