eur:
387.91
usd:
357.78
bux:
68176.13
2024. május 17. péntek Paszkál

Így kerülhetők el télen a balesetek

Kisebb sebesség és téli gumik felszerelése - ez a két legfontosabb tényező, amivel felkészülhetnek az autóvezetők a megváltozott útviszonyokra, a téli körülményekre - vélekedik az InfoRádió által megkérdezett vezetéstechnikai szakértő.

Fel kell készíteni az autókat is a téli megváltozott útviszonyokra. Szakemberek szerint továbbra is fontos a téli gumik felszerelése, a fagyálló és a téli ablakmosó folyadék ellenőrzése.

A sebesség helyes megválasztása a legfontosabb - mondta Pesoldt Ferenc vezetéstechnikai szakértő. Télen mindig számítani kell arra, hogy hirtelen váltakozhatnak a száraz és biztonságos, illetve a csúszós útszakaszok - tette hozzá. Különösen figyelni kell a hidak és a felüljárók megközelítése előtt, ugyanis ezek útfelülete gyorsabban válhat síkossá, mivel az ilyen műtárgyak alulról is kapják a hideget télen.

Ha megtörténik a baj, és az autó eleje kezd el csúszni az út széle felé, azonnal vegyük el a gázt, és ha van az autóban blokkolásgátló (ABS), akkor használjuk a féket is - mondta Pesoldt Ferenc. Veszélyesebb, ha az autó hátulja kezd el kicsúszni, hiszen mire azt észreveszi a sofőr, az autó esetleg már megpördült. Ilyenkor azonnali gázelvétel kell, ha szükséges, akkor fékezzünk, s ezzel párhuzamosan a csúszás irányával ellentétes oldalra irányítsuk az autót a kormánnyal.

Az ABS nagy segítség abból a szempontból is, hogy a blokkolásgátlónak köszönhetően fékezés közben az autó kormányzására is lehetőség van. Amennyiben egy autóban nincs blokkolásgátló, akkor szakaszosan, "pumpálva" kell fékezni, a pedál folyamatos taposása ugyanis csúszáshoz, megpördüléshez vezethet.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×