INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Nem ajánlott a gyakori fogröntgen

InfoRádió / MTI
Nagyobb valószínűséggel alakul ki egy jóindulatú agydaganattípus azoknál, akiknél gyakran készítenek fogászati röntgent - állapították meg amerikai kutatók.

A Cancer című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a meningiómával diagnosztizált emberek 1,4-1,9-szer nagyobb eséllyel vettek részt évente ismételt fogászati röntgenen, mint a jóindulatú agytumortól mentes kontrollcsoport tagjai.

Akiknél évente készült panoráma röntgen, azoknál 2,7-szer gyakrabban alakult ki tumor. A meningióma az agyhártya vagy a gerincvelői hártya sejtjeiből kialakuló daganat. Bár legtöbbször jóindulatú és lassan növekszik, rokkantságot vagy életveszélyes állapotot idézhet elő.

Elizabeth Claus kutatásvezető, a Yale Egyetem orvosi iskolájának munkatársa csoportjával 1433 amerikai páciens adatait elemezte, akiknél 20-79 éves korukban diagnosztizálták az agydaganatot. Összehasonlításként 1350 egészséges ember adatait is elemezték, akiknek korösszetétele hasonló volt az első csoportéhoz.

Mint Claus hangsúlyozta, ma már kisebb sugárterhelésnek vannak kitéve a páciensek a fogászati röntgenfelvételek alatt, eredményük mégis arra késztetheti a fogorvosokat, hogy gondolják át, mikor és miért alkalmaznak röntgenvizsgálatot.

A címlapról ajánljuk