INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Milyen az igazi húsvéti sonka?

Infostart / InfoRádió
Klasszikusan disznósonkából készül a húsvéti sonka - mondta a Húsipari Kutatóintézet főmunkatársa. Nagy Sándorné hozzátette: annál olcsóbb, minél több benne a páclé, ugyanakkor ez az élvezetén nem változtat.

Főtt, füstölt termékek egész évben kaphatók, de az igazi húsvéti sonka ezektől eltérő. Leginkább a parasztsonkát érdemes keresni, ami darabolt combból áll, hideg füstölésű és nem tartalmaz adalékanyagot - mondta az InfoRádiónak a Húsipari Kutatóintézet főmunkatársa. Nagy Sándorné hozzátette: ez az igazi húsvéti áru, de a legdrágább kategória.

Lehet kapni olyan sonkát is, ami eleve meg van főzve, míg a forró füstölésű sonka hasonlít a főtt sonkához, a vásárlók nehezen tudják megkülönböztetni - emelte ki.

Arra is figyelni kell, mi olvasható a címkén. Megengedett, különböző mennyiségű páclevet vigyenek be, csak tájékoztatni kell a fogyasztót arról, hogy a sonkában mennyi a hústartalom - fejtette ki Nagy Sándorné. A főmunkatárs szerint a hagyományos sonkán nincs ez feltüntetve, mert abban csak hús van. Minél több a páclé, annál olcsóbb a készítmény - tette hozzá.

Nem biztos, hogy érződik az ízén a páclé nagyobb mennyisége, mert engedélyezett adalékanyagokkal el lehet érni a különbséget - hangsúlyozta.

Nagy Sándorné kiemelte azt is: kötelező feltüntetni, hogy miből készült a termék.

Hanganyag: Panulin Ildikó


A címlapról ajánljuk