Főtt, füstölt termékek egész évben kaphatók, de az igazi húsvéti sonka ezektől eltérő. Leginkább a parasztsonkát érdemes keresni, ami darabolt combból áll, hideg füstölésű és nem tartalmaz adalékanyagot - mondta az InfoRádiónak a Húsipari Kutatóintézet főmunkatársa. Nagy Sándorné hozzátette: ez az igazi húsvéti áru, de a legdrágább kategória.
Lehet kapni olyan sonkát is, ami eleve meg van főzve, míg a forró füstölésű sonka hasonlít a főtt sonkához, a vásárlók nehezen tudják megkülönböztetni - emelte ki.
Arra is figyelni kell, mi olvasható a címkén. Megengedett, különböző mennyiségű páclevet vigyenek be, csak tájékoztatni kell a fogyasztót arról, hogy a sonkában mennyi a hústartalom - fejtette ki Nagy Sándorné. A főmunkatárs szerint a hagyományos sonkán nincs ez feltüntetve, mert abban csak hús van. Minél több a páclé, annál olcsóbb a készítmény - tette hozzá.
Nem biztos, hogy érződik az ízén a páclé nagyobb mennyisége, mert engedélyezett adalékanyagokkal el lehet érni a különbséget - hangsúlyozta.
Nagy Sándorné kiemelte azt is: kötelező feltüntetni, hogy miből készült a termék.
Hanganyag: Panulin Ildikó