eur:
391.01
usd:
366.21
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Hogyan készüljünk a tavaszi sportolásra?

Tavasszal sokan kezdenek újra kocogni, az edzések azonban felkészülés nélkül akár sérülésekhez is vezethetnek - figyelmeztet a szakértő. Mire figyeljünk?

Mielőtt nekivágnánk a futószezonnak, testileg, lelkileg fel kell készíteni magunkat a növekvő terheléshez. Testileg a cél, hogy egyre jobb alkalmazkodáshoz szoktassuk a szív-, és érrendszeri, a keringési, a légzési, az izomzati, az ín-, a szalag-, és az ízületi rendszert. Lelkileg pedig hasznos lehet, ha meghatározzuk azt a cél, amelyet el szeretnénk érni - legyen az 5 vagy 10 kilométer, esetleg a maraton - figyelmeztet Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopédusa.

Az edzés alatt a szervezet stresszhatásnak van kitéve, amelyhez egyre jobban alkalmazkodva javul a teljesítőképessége. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy betartsuk a fokozatosság elvét, ismerjük a saját korlátainkat, és megtartsuk a terhelés-pihenés helyes arányát.

Mivel a terhelés hatására lemerülnek a glikogénraktárak, roncsolódnak az izomrostok, megbomlik a szervezet elektrolit- és folyadékegyensúlya, romlik a perifériás vérkeringés, és besűrűsödik a vér, mindenképpen szükség van regenerálódra e folyamatok megfordításához. Már 1-2 nap is elég lehet arra, hogy feltöltődjenek az energiaraktárak, így érdemes ezt kivárni, amíg újra laza izmokkal, kipihenten nekivágunk a futásnak.

Be kell melegíteni, és le kell vezetni!

A konkrét futóedzések előtt a bemelegítés nemcsak azért fontos, hogy lazábban vegyük az akadályokat, hanem a sérülések esélyét is jelentősen csökkenthetjük ezáltal. Kezdőknek ajánlatos bemelegítésként lendületesen gyalogolni, később ezt a lassú kocogás válthatja fel. Így serkentjük a szívműködést, a vérkeringést, a légzést, emelkedik az izomhőmérséklet, a hajszálerek pedig kitágulnak.

A nyújtás is elengedhetetlen, hiszen lazítja az izomzatot, növeli a mozgáslehetőséget és csökkenti a sérülésveszélyt. Sokaknak segíthetnek a bemelegítő-krémek is.

A nyújtás a levezetésnek is a legfőbb része kell, hogy legyen, az izmokat ilyenkor statikusan, vagyis rugózó mozdulat nélkül nyújtsuk meg. Minden testhelyzetet 10-20 másodpercig tartsunk ki.

A fájós térdet kímélni kell

A térdfájdalom hátterében leggyakrabban a porckopás áll, ennek esetén mindenképpen tehermentesíteni kell a térdet. Ez azt jelenti, hogy olyan sportot ajánlatos űzni, amely nem terheli nagyon az ízületi porcot, szalagokat, de erősíti a térd körüli izmokat - hangsúlyozza a szakértő.

Ilyen az úszás, amely során érdemes felváltva gyors- és hátúszásban edzeni. A mellúszás azért nem ajánlott, mert az egy kicsit csavarja a térdízületen belüli szalagokat. A biciklizéssel és az ugrálós edzésekkel is csínján kell bánni, hiszen ezek ugyanolyan terhelést jelenthetnek, mint a futás. Szóba jöhet a tai csi és a mediball, amelyek finom hullámmozgásukkal kifejezetten kíméletesek és javítják az ízületi porc tápanyag ellátását.

A jóga, a pilates, a body art is remek választás lehet, ha illik a személyiségünkhöz a meditatívabb mozgásforma, és ha kihagyjuk a térdeplő gyakorlatokat. A kivizsgálásban és a megfelelő életmód, mozgásforma kiválasztásában is elkerülhetetlen a szakorvos közreműködése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×