eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A gyermeknevelés elszigetel a külvilágtól?

Sok anya érzi elszigeteltnek magát, miközben úgy látja, a munka és a család közötti egyensúlyozás közben nem marad saját magára ideje - derült ki egy friss ausztrál felmérés eredményéből.

Ezer ausztrál anya megkérdezésével készítette vizsgálatát a Galaxy Research, amely szerint az érintettek 87 százaléka érzi úgy, hogy a gyermeknevelés elszigeteli a külvilágtól. A megkérdezettek 24 százaléka rendszeresen, 12 százaléka állandóan azzal az érzéssel küzd, hogy lemarad valamiről. Csak a válaszadók 13 százaléka nem érzi elszigeteltnek magát - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A kutatást véleményező szakértő szerint sok kismama küzd kialvatlansággal vagy a szoptatás nehézségeivel, miközben nem mer segítséget kérni, mert úgy véli, a társadalom elvárása szerint egyedül kellene boldogulnia. A feltevésük, miszerint negatívan ítélhetik meg anyai "teljesítményüket", okozza elszigeteltség-érzésüket.

A negatív közérzetre utal az is, hogy a megkérdezettek 57 százaléka gondolja úgy, hogy a társadalom napjainkban kevésbé becsüli meg az anyaságot, mint a korábbi generációk esetében, és az is, hogy a válaszadók 55 százaléka érez bűntudatot, ha nem találja a megfelelő egyensúlyt munkája és családja között.

Hasonló módon érzékelteti az elszigeteltség-érzetet az is, hogy a válaszadók jelentős része úgy látja, nem jut elég ideje saját magára. A 30-34 év közötti anyák tudnak a legkevesebb időt szakítani magukra, napi átlag 33 percet, míg a 40 fölötti szülők ezt az időt már 45 percre tudják növelni.

A Galaxy Research kutatása ugyanakkor pozitívumokra is rámutat. A megkérdezettek legnagyobb aránya, 31 százaléka szerint ez az évtized a legideálisabb a gyereknevelésre. Második leggyakrabban, 19 százalék a nyolcvanas éveket jelölte meg, mint ideális korszakot. Mindezek mellett 34 százalék úgy látja, ők maguk sokkal nyugodtabbak, mint saját anyjuk volt.

A megkérdezett anyák 35 százaléka szerint sokat segítene helyzetükön, ha több segítséget kapnának otthon. 26 százalék jobban érezné magát, ha rugalmasabb munkaidővel rendelkezne, míg 17 százalék örülne, ha családtagjai közelebb laknának egymáshoz, és így könnyebben kérhetnének egymástól segítséget. Csak az anyák két százaléka tartaná hasznosnak, ha az apák és az anyák egyenlő arányú szülői szabadságot kapnának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×