eur:
395.81
usd:
372.69
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Parfümöt kap a pápa

A Vatikán felkérésére parfümöt kreált XVI. Benedek pápának egy "orr", azaz parfümkészítő: a pápai parfüm a legfinomabb hársfaolaj, a verbéna és a fű illatát hordozza.

Az Olaszország északi részén, Reggio Emiliában dolgozó Silvana Casoli exkluzív ügyfélkört tudhat magáénak: korábban Madonnának, Stingnek, János Károly spanyol királynak és Giorgio Napolitano olasz elnöknek is készített már parfümöt. A pápa esetében az egyházfőnek a zene, a természet és szűkebb hazája, Bajorország zöld erdei iránti szeretetéből ihlette meg az illatok válogatásánál.

"Egy ilyen kölnivíznek alapjában véve valami tisztát és könnyűt kell tartalmaznia, olyat, ami a békére emlékeztet. Azokra az illatokra gondoltam, amelyeket a pápa a tüdejébe szív, amikor a Lourdes barlangja előtti kertben imádkozik" - idézte Casolit az Il Messaggero című lap szerdai száma.

A szakember évek óta vezeti Reggio Emiliában Il Parfvmo nevű parfümlaboratóriumát. 2010-ben a Szent Jakab-út, az El Camino végén lévő Santiago de Compostela városának vezetése felkérte, kreáljon olyan illatot a zarándokok számára, amely céljuk szent voltát sugározza számukra. Casoli két illatot is készített, a Hit vize és a Remény vize egyaránt a vadalma illatára épült. XVI. Benedek pápa mindkettőből kapott ajándékba, amikor a spanyol városba látogatott.

Bár neves ügyfelei vannak, Silvana Casoli kerüli a túl nagy hírverést, műhelyében régi hagyományok alapján állítja össze az illatokat, amelyek végső formulája hosszas munka eredménye.

XVI. Benedek pápa nemcsak parfümmel, hanem egy fából faragott paddal is gazdagodott: az öt méter hosszú és 140 kilós ülőalkalmatosság a Fekete-erdőből származik és Freiburg érseke, Robert Zollitsch vitte ajándékba audienciája alkalmából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×