eur:
398.19
usd:
372.17
bux:
69536.56
2024. június 14. péntek Vazul

New Yorkban érdemes négykézláb járkálni

Londonban nemigen akad arany és drágakő az utcán úgy, mint New Yorkban, ahol egy férfi négykézláb mászva a járdán két hét alatt 200 ezer forintnyi ékszert gyűjtött be.

Az ő példája adta az ötletet a The Daily Telegraph című brit lap két munkatársának, hogy "vájkáljanak" a brit főváros ékszerboltokban leggazdagabb utcáinak járdakövei között, így a Hatton Gardenen.

A hosszas fáradozás azonban messze nem volt kifizetődő, lényegében semennyi aranyat nem sikerült kimosni a járdarésekből kikotort "piszokhabarcsból", pedig profi aranymosó segítségét is igénybe vette a két újságíró.

A zsákmányolt talajszerűség csupán hajban, rágógumiban és mohában volt gazdag, legfeljebb egy század gramm aranyat fialt. A New York-i ember ugyanannyi "kotorékból-kaparékból" 28 grammnyit szitált ki.

A lap munkatársai konzultáltak is Raffi Stepaniannal, a New York-i "ékszerhulladék-vadásszal" fiaskójukról. Stepanian szerint a viszonylag új kövezés alatt rejtőzhet az arany, de az is lehet, hogy a londoni ékszerészek körültekintőbbek.

Ebben lehet valami, mert az aranyművesek különleges kötényt viselnek, hogy ne vesszen kárba szemernyi sem a nemesfémből, műszak végén ruhájukat alaposan átnézik, és még a kézmosásukhoz használt vizet is külön tartályba gyűjtik, hogy visszanyerjék belőle az aranyszemcséket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×