eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

LisKaLandon mindent a táborlakók üzemeltetnek

A pangó gazdaság fellendítésére az állam a játékosok zárolt számláiba történő tőkeinjekció mellett döntött, a fogyasztás így szinte azonnal visszatért az elvárt szintre, mivel a résztvevők ezen zárolt számlák megnövekedett kamatjövedelmeit költhették fogyasztásra - ez történt LisKaLandon tavaly. Az ország egyetlen gazdasági szimulációs táborát idén is megrendezi a BME Liska Tibor Szakkollégiuma.

A táborban Liska Tibor gazdasági modelljét keltik életre nyolc napon keresztül, ebben Liska Tibor fia, F. Liska Tibor is segít a szervezőknek - derül ki az ismertetőből.

Liska Tibor (1925-1994) a XX. század egyik legnagyobb hatású közgazdásza volt. Sajátos modelljét a szocializmus továbbfejlesztésének szánta, ám az "piacibb" a kapitalizmusnál is: önszabályozó rendszer, ahol a vállalkozás szabadsága mindenek felett áll.

A modell születési jogon mindenkinek biztosít egy társadalmi örökséget, melynek kamatai szavatolják az alapvető megélhetést. A vállalkozások egyfajta személyes társadalmi tulajdont képeznek, ami azt jelenti, hogy azoknak értékét a vállalkozó határozza meg, azonban ha valaki többet hajlandó ezért a vállalkozásért fizetni, előző tulajdonosának kötelező megválnia tőle. Sem alul-, sem pedig túlbecsülni nem érdemes egy vállalkozást: az éves adót is a tulajdonos által megállapított érték egy bizonyos hányada képezi. Így jön létre a Liska-modellben a piac önszabályozó mechanizmusa, aminek hátterében az a szándék áll, hogy az adott vállalkozást az vezesse, aki a legtöbbet tudja kihozni belőle.

LisKaLandon mindent a táborlakók üzemeltetnek: vállalkozást lehet indítani az esti bulik megszervezésére, a szobák kiadására, vagy akár egy röplabda-kupa lebonyolítására is, de bárki megnyithatja saját éttermét, tánciskoláját, kávéházát, vagy kocsmáját is - a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen.

Aki inkább a nyugalmasabb létformát kedveli, napközben érdekes előadásokon és tréningeken vehet részt, vagy pihenés közben élvezheti a társadalmi örökségéből vásárolható javakat.

A táborban LisKaLand saját pénznemével, az Ökivel fizetnek. A tábor elején mindenki megkapja saját társadalmi örökségét, tehát azonos mennyiségű Ökivel kezdenek bele a versenybe a játékosok, a nyertes pedig az lesz, aki a nyolcadik napon a legtöbb Ökit birtokolja. A játék végén értékes nyereményekkel, és rengeteg tapasztalattal gazdagodhatnak a résztvevők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×