eur:
400.36
usd:
367.33
bux:
74493.99
2024. október 15. kedd Teréz

Hány életet lehetne megmenteni védőoltással?

Gyermekéletek millióit lehetne megmenteni, és több milliárd dollárt lehetne megtakarítani azzal, ha a világ 72 legszegényebb országában szélesebb körben hozzáférhetővé tennék a védőoltásokat - derül ki egy csütörtökön közzétett kutatás eredményéből.

Tíz év alatt több mint 151 milliárd dollárt lehetne megtakarítani azzal, ha az említett országokban élő gyermekek 90 százalékát beoltanák - olvasható az egészségügyi szakemberek és tudósok által jegyzett, a Health Affairs című amerikai szaklapban megjelent tanulmányban. Mindez tíz év leforgása alatt 6,4 millió gyermek életét mentené meg, és 231 milliárd dollár értékű gazdasági hasznot jelentene.

A globális oltóanyag és oltási szövetség (GAVI) ugyanakkor megállapította, hogy egy ekkora kiterjedésű védőoltás-kampány kizárólag átfogó finanszírozási stratégiák segítségével valósítható meg, amelyből a nemzetközi adományozók mellett a rászoruló államoknak is részt kellene vállalniuk. A GAVI oltási programok tömeges felvásárlását támogatja azon szegény államok esetében, amelyek nem engedhetik meg maguknak, hogy nyugati áron vásárolják meg a vakcinákat.

A kanyaró, szamárköhögés, torokgyík és a B-típusú influenza elleni gyermekkori védőoltások beadása rutinszerűen zajlik a gazdagabb országokban. A szegény államok nagy részében azonban alig vagy egyáltalán nem hozzáférhetők ezek az oltások. A megelőzhető betegségek elleni vakcinák hiánya következtében évente 2,4 millió gyermek hal meg a világon - derül ki az Egészségügyi Világszervezet adataiból.

A szaklapban megjelenő kutatássorozatot a Bill és Melinda Gates Alapítvány finanszírozta, a jótékonysági szervezet 34 milliárd dolláros forrásainak nagy részét a szegény országok egészségügyi programjaira fordítja. Az alapítvány egyúttal a GAVI egyik fő szponzora is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 15. 04:15
×
×
×
×