eur:
401.52
usd:
367.26
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

Kíváncsi rá, mennyi élelmiszert pocsékolunk el?

A világ élelmiszer-termelésének egyharmada, mintegy 1,3 milliárd tonna élelem megy kárba évente világszerte - közölte az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

"A korlátozott természeti erőforrásokkal számolva hatékonyabb lenne az élelmiszer-veszteség csökkentése, mintsem a termelés növelése, hogy el lehessen látni a világ egyre növekvő lakosságát" - olvasható a FAO legfrissebb jelentésében.

Az ENSZ szakosított szervezete szerint az évente elpocsékolt, vagy kárba veszett élelmiszer mennyisége több mint a világ gabonatermelésének a fele, miközben mintegy 925 millió ember éhezik világszerte.

A jelentés szerint a fejlődő országokban az élelmiszer-veszteség többségét a vetemény megsemmisülése és az elégtelen infrastruktúra okozza. A fejlett országokban viszont leginkább a kiskereskedők és a vásárlók dobják a szemétbe a még fogyasztható állapotban lévő élelmiszereket. Európában és Észak-Amerikában a vásárlók fejenként 95-115 kilogramm élelmiszert dobnak ki évente.

A FAO jelentéséből kiderül, hogy a kereskedelem túl nagy figyelmet fordít az élelmiszerek megjelenésére, jóllehet a vásárlókat a külalak nem zavarja, amíg termény ízletes és biztonságosan fogyasztható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×