eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Szaporodnak a tünetek: itt az újabb pollenszezon!

Egyre több embernél jelentkeznek allergiás tünetek, ugyanis szokatlanul magas a fűfélék pollenszáma a levegőben. A legtöbben orrfolyás és tüsszögés miatt keresik fel a rendelőket - mondta el az InfoRádiónak Nékám Kristóf allergológus. A szakember szerint ennek az az oka, hogy a pollenspektrum megváltozott az utóbbi időben.

Most kezdenek szaporodni a gondok, és ez a szakrendelésen is észrevehető. Emelkedett ugyanis az olyan betegek száma, akiknél már jelentkeztek az allergiás tünetek - mondta el az InfoRádiónak Nékám Kristóf.

Érdekes módon nagyon sok olyan páciens van, akinek a szembántalmai - viszketés, könnyezés, kivörösödés, gyulladás - rosszabbak lettek az elmúlt évinél. Emellett orrfolyás, tüsszögés is gyötrik őket - részletezte az allergológus.

Ennek az az oka, hogy a pollenspektrum megváltozott az utóbbi időben. A fák már lassan elvirágzanak, megjelennek viszont a fűpollenek és a csalán is, ami a koranyári gyomok közé tartozik. Nagyon sok embernek azért okoz ez problémát, mert bár a parlagfű hatását sokan ismerik, a pázsitfüvek pollenszáma megközelítően ugyanekkora - fejtette ki Nékám Kristóf.

Allergiás tünetek előjöhetnek egyik napról a másikra, hiszen meleg idő volt, néhány napon esett is az eső. Ráadásul nem lenne meglepő az sem, ha különböző területeken nagy különbségek mutatkoznának a pollenszámok között - mondta el a szakember.

A mostani helyzetben előfordulhat, hogy valakinek elkezd viszketni az arca, a szeme, de bízik abban, hogy jön egy eső, és elmúlnak a kellemetlenséget. Azonban ha már ezek a tünetek felépülnek, akkor nagyon nehezen akarnak elmúlni - figyelmeztetett Nékám Kristóf.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×