eur:
385.81
usd:
356.63
bux:
68864.24
2024. május 14. kedd Bonifác

Új módszer a nikkelallergiás tünetek ellen

A nikkelallergiás nőknek sem kell többé lemondaniuk a kedvenc ezüst fülbevaló, vagy nyaklánc viseléséről. Az amerikai kutatók által kifejlesztett új, nanorészecskéket tartalmazó krém használatával a fémallergiás tünetek kialakulása ugyanis megelőzhető.

Fémallergia bármely életkorban jelentkezhet. Ha az allergiás hajlam jelen van, csak idő kérdése, mikor és minek a hatására alakulnak ki az első tünetek. - magyarázza Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológusa.

A panaszok leggyakrabban a fülbevaló viselése kapcsán, a fül környékén jelentkeznek, de gyakoriak a nyaklánc által okozott tünetek is. A jellegzetes bőrvörösség, viszkető, égő érzés és kiütések kialakulhatnak a hason is, ahol a nadrág övcsat, vagy gomb közvetlenül érintkezik a bőrrel, vagy a csukló részen az óracsat, a háton a melltartócsat miatt.

Fémallergiát több fém is okozhat, azonban a legtöbb panasz a nikkel kapcsán jelentkezik.

Harisnyakötőtől a mobiltelefonokig


A fémallergia nem új keletű betegség, habár a modernkor vívmányai kétségkívül hozzájárultak nagyfokú elterjedéséhez. Az 1930-as és 1960-as évek idejében a fémallergiás panaszokat főként a harisnyakötő okozta. A későbbiekben a fémallergiás tünetek legfőbb forrása a fülbevaló lett.

A modern időkben egyre nőtt azon eszközök, használati tárgyak száma, amelyek nikkeltartalmuk miatt elősegíthetik az allergia megjelenését. A bizsuk, piercingek, szemüvegkeretek, mobiltelefonok, pénzérmék mellett az autókban is találhatunk különböző nikkelötvözeteket.

Táplálkozási szokásaink is megváltoztak, több olyan élelmiszert fogyasztunk, amelyek nikkelt tartalmaznak. Számos, egyébként egészséges étel nikkeltartalma igen magas. E csoportba tartozik például a mogyoró, a zab, a kakaó, a lencse, a margarin, a korpás kenyér, a burgonya, a mandula és a dió is.

A nikkelallergia-szindróma néven ismert tünetegyüttes a tápcsatornából felszívódó nikkel hatására alakul ki, és az arra érzékenyeknél fejfájást, fáradékonyságot, vérszegénységet is okozhat.

A megoldás: a nanorészecske

Korábban próbálkoztak már olyan krémek kifejlesztésére, amelyek megoldást jelenthetnének a nikkelallergiások számára. Működési elvük szerint még azelőtt megkötötték volna a nikkelt, mielőtt az a bőrben felszívódhatott volna.

A betegek többségénél azonban egyik készítmény sem bizonyult igazán hatásosnak. A Nature Nanotechnology folyóiratban közölt beszámoló szerint amerikai kutatók olyan megoldást kerestek a nikkelallergia tünetei ellen, amely egyszerűen alkalmazható, toxikus hatóanyagot nem tartalmaz és megakadályozza a nikkel felszívódását.

Vizsgálataik alapján a megoldást egy nanorészecskéket tartalmazó, kalciummal dúsított készítmény jelenti. A nanorészecskék áthatolhatatlan felületet biztosítanak a bőrfelszínen, megkötik és így megakadályozzák a nikkel bőrbe jutását. A krém az egészségre ártalmatlan, használata praktikus, vízzel könnyedén lemosható.

Nem minden esetben jelent megoldást

A krém jelenleg kereskedelmi forgalomban még nem kapható, a további kutatásoktól függően a jövőben feltehetőleg eredményesen alkalmazható majd a nikkelallergia bőrtüneteinek megelőzésére.

A nikkelallergia-szindróma által okozott panaszok ellen azonban továbbra sem jelenthet megoldást. Mivel a nikkeltartalmú élelmiszerek listája igen hosszú, ezért ez esetben a kizárásos diéta, vagyis az adott ételek elkerülése nem kivitelezhető.

Létezik azonban a nikkelallergia-szindróma általános tüneteitől szenvedők számára is egy olyan kezelés, amely szájon át, szigorúan ellenőrzött, emelkedő dózisban adagolt nikkelt tartalmazó készítmény szedésével hozzászoktatja az allergiás beteg immunrendszerét a nikkel elviseléséhez. Ilyen típusú kezelés a pollen-, atka- és állatszőr-allergiás betegek kezelésében is sikerrel alkalmazható.

A kezelés megkezdése előtt meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a panaszokat valóban nikkel-túlérzékenység okozza, szükséges tehát a nikkelallergia igazolása, és esetleg terheléses vizsgálattal bizonyítani a tünetek és a szájon keresztül történő nikkelbevitel közötti összefüggést.

Címlapról ajánljuk
Csicsmann László: nincs tárgyalásos megoldás, a katonai eseményeké marad a főszerep Gázában
Aréna

Csicsmann László: nincs tárgyalásos megoldás, a katonai eseményeké marad a főszerep Gázában

Izrael Rafah lerohanásával átlépné a vörös vonalat Washington szemében – mondta Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Az InfoRádió Aréna című műsorában a Közel-Kelet szakértő beszélt a béketervek esélyeiről, a környező országok álláspontjáról, az amerikai szerepvállalásról és arról is, milyen kiutat látnak a palesztinok a gázai válságból.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×