eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Dollármilliókat ér a cápa - élve

Egy cápa élve jóval több pénzt hoz, mint amennyi húsának eladásából származhat - állapította meg egy ausztrál tanulmány.

A cápák szó szerint dollármilliókat érnek - magyarázta Mark Meekan, az Ausztrál Tengertudományi Intézet kutatója. Az általa vezetett vizsgálat szerint a csendes-óceáni Palau szigetországban egyetlen cápa turisztikai vonzereje 179.000 dolláros bevételt hoz évente. Egy cápa átlagos élettartamára vetítve ez 1,9 millió dollárt tesz ki - számol be a Der Standard című osztrák lap.

A vizsgálat adataiból kiderült, hogy az állatok turisztikai erőforrásként sokkal többet érnek, mint kifogott halként - hangsúlyozta Meekan. Palauban a cápanéző búvártúrák a bruttó nemzeti termék nyolc százalékát teszik ki. Ezen kívül az ágazat több mint egymillió dollár bért is termel. Palau volt az első ország, amelyik 2009-ben cápavédelmi területté nyilvánította felségvizeit. Tavaly Honduras és a Maldív-szigetek is követték példáját.

A cápauszony elsősorban Kínában kelendő az ínyencek körében. Mivel azonban e ragadozó halak későn érik el az ivarérett kort, és kevés utódot nemzenek, vadászatuk veszélyezteti globális állományukat. Számos fajt veszélyezteti a kihalás.

Matt Rand, az amerikai Pew Environment Group környezetvédelmi szervezet cápaszakértője szerint ezért a cápaturizmus "fejlődőképes gazdasági hajtóerő lehet". Jelen tanulmány remélhetőleg több érintett országot ösztönöz majd arra, hogy védje cápáit, és ebből gazdasági hasznot is húzzon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×