eur:
395.72
usd:
371.94
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Ismét a dán Noma a világ legjobb étterme

Ismét a gasztronómia Olümposzán a koppenhágai Noma étterem: a René Redzepi séf vezette helyet másodszor találta a világ legjobbjának konyhák világának 800 nemzetközi szakértője.

A mérvadó Restaurant Magazine című folyóirat hétfőn hirdette ki a szavazás eredményét. A Noma tavaly taszította le a trónról Adrián Ferrá világhírű éttermét, a spanyolországi El Bullit, amely jelenleg a séf alkotói szabadsága miatt zárva tart. A katalóniai El Bulli négyszer hódította el a rangos címet.

Spanyolországnak így sincs oka a szégyenre, két hispán étterem is a lista élmezőnyében tanyázik, a gironai El Celler de Can Roca a második, míg a San Sebastian-i Mugaritz a harmadik helyre került. A negyedik az az olasz - modenai - Osteria Francescana lett, amelynek séfje, Massimo Bottura különdíjat kapott.

Ötödik helyre sorolták a brit Fat Duck, hatodikra az Alinea nevű amerikai éttermet, amely Chicagóban várja vendégeit. Az ötvenes lista első tíz helyezettje között szerepel még a Sao Paoló-i D.O.M., a szintén San Sebastian-i Arzak, a párizsi Le Chateaubriand, valamint a New York-i Per Se nevű étterem.

A Noma idén is túlnyomó részt északi fogásokat kínáló menüjével érdemelte ki a dicsőséget, az albán apától és dán anyától született Redzepi szezonális és helyi jellegzetességeket használ alapanyagként. "Hát, eléggé örülünk neki. Azt hiszem, elértük a siker csúcsát, most már a régió dicsőségéért dolgozunk. Ez jót tesz majd a többi, még fel nem fedezett séfnek" - mondta a 33 éves Redzepi.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×